Omaehtoisen leikin rajoittaminen päiväkodissa : varhaiskasvattajien näkemyksiä lasten ei-toivotuista leikeistä - Mikkonen, Anssi (2018)
Päiväkodeissa on paljon leikkiä koskevia sääntöjä, mutta tutkimusta aiheesta on niukasti. Tässä tutkimuksessa haluttiin selvittää, mitä leikkejä suomalaisissa päiväkodeissa kielletään, ja että mitkä leikit ovat varhaiskasvattajien mielestä ei-toivottuja. Lisäksi haluttiin saada selville leikin rajoittamisen taustalla olevia syitä ja kuulla varhaiskasvattajien perusteluja leikin rajoittamiseen liittyen. Tutkimuksen ongelmaa lähestyttiin monimenetelmätavalla, jotta kerätty aineisto olisi mahdollisimman monipuolinen ja laaja. Aineisto kerättiin varhaiskasvattajilta kevättalvella 2018 sähköisellä kyselylomakkeella, sekä yhdellä ryhmähaastattelulla. Kyselylomakkeella kerätty tutkimusaineisto (N= 268) analysoitiin eri menetelmin SPSS-ohjelmaa apuna käyttäen. Haastatteluaineisto ja kyselylomakkeen avoimet vastaukset analysoitiin laadullisesti aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla. Tutkimuksessa selvisi, että ei-toivottuina leikkeinä pidetään erityisesti pyssyleikkejä, fyysisesti riehakkaita leikkejä sekä aikuisten teemoja sisältäviä leikkejä. Samalla havaittiin, että varhaiskasvattajien mielipiteet ei-toivotuista leikeistä eroavat huomattavasti, sillä näkemykset eivät olleet yksimielisiä yhdenkään tässä tutkimuksessa käsitellyn leikin kohdalla. Leikkien kieltämistä perusteltiin tyypillisesti lasten hyvinvoinnin turvaamisella, kun taas sallimista puolestaan perusteltiin lapsen kehityksen ja oppimisen mahdollistamisella. Leiki rajoittamista koskevalle jatkotutkimukselle olisi Suomessa tilaa. Tutkimuksen tulosten myötä voidaan todeta, että leikkisääntöjä olisi ehkä syytä täsmentää ja etsiä yhdenmukaisempaa linjaa leikin rajoittamisessa.