Säteilyannoksen määrittäminen Geant4-työkalun Monte Carlo -simulaatiolla läpivalaisutoimenpidehuoneen ulkopuolella - Mankinen, Mikko (2019)
Arvioin säteilyannoksen suuruutta toimenpidehuoneen ulkopuolella Monte Carlo -menetelmiin perustuvalla Geant4-simulaatiolla ja vertasin simuloitua tulosta säteilymittarilla mitattuun tulokseen. Sain simuloimalla arvioksi säteilyannokselle vesifantomissa (16 ± 2) nGy, joka oli noin nelinkertainen mitattuun tulokseen (4 ± 1) nGy verrattuna. Tulosten välinen ero johtuu ensisijaisesti simuloidun geometrian ja röntgenspektrin yksinkertaistuksista. Totesin Geant4:n soveltuvan hyvin säteilyannoksen arviointiin monimutkaisten geometrioiden tapauksissa, mikäli lähtötiedot ovat saatavilla yksityiskohtaisesti. Toteuttamani simulaation kaltaista pelkistettyä lähestymistapaa voisi mahdollisesti soveltaa säteilyannoksen ylärajan arvioimiseen säteilyn käyttötiloissa.