Flavobakteereja infektoivan ssDNA-faagi FLiP:n isäntävuorovaikutukset - Mäkelä, Kati (2019)
Yksijuosteisia DNA (ssDNA) -faageja sekä lipidikalvollisia ja hännättömiä faageja on eristetty ja tutkittu suhteellisen vähän, vaikka ne ovat huomattavasti yleisempiä ja ekologisesti merkittävämpiä, kuin aiemmin on oletettu. FLiP on Jyväsjärvestä vuonna 2010 eristetty flavobakteereja infektoiva ssDNA-faagi, jolla on lipidikalvo ikosahedraalisesti symmetrisen, hännättömän proteiinikapsidin sisäpuolella. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli analysoida FLiP:n ja sen isäntäbakteerien välisiä vuorovaikutuksia. FLiP:n elinkiertoa tarkasteltiin adsorptiotestien ja kasvukäyräkokeiden avulla ja sen proteiineja analysoitiin kemikaalikäsittelyjen, elektroforeesin ja zymografian avulla. Isäntäkirjon evoluutiokokeissa FLiP-faagia lisättiin eristysisännästä ja mahdollisista uusista isännistä koostuviin sekaviljelmiin. Adsorptiotestien nesteviljelmissä FLiP kiinnittyi ainoastaan eristysisäntäänsä, vaikka puolikiinteillä kasvatusalustoilla FLiP kykenee infektoimaan lisäksi myös kahta muuta bakteerikantaa. FLiP:n proteiineista saatiin uutta tietoa. FLiP:llä esimerkiksi havaittiin useita lyyttisiä entsyymejä. Tämä saattaisi viitata endolyysiinien esiintymiseen virionissa sekä mahdollisesti myös faagin laajaan isäntäkirjoon. Mikäli FLiP:n isäntäkirjo laajenisi kaloille patogeenisiin flavobakteerikantoihin, FLiP voisi toimia hyvänä faagiterapian välineenä tappaessaan kohdennetusti ja tehokkaasti kalojen kudoksiin kiinnittyneitä bakteereja.