Maalitodennäköisyyksien mallintaminen jääkiekossa - Pellinen, Jani (2019)
Data-analyysin hyödyntäminen urheilulajien analysoinnissa on yleistynyt tekniikan kehityksen myötä. Luultavasti tunnetuin läpimurto on tapahtunut baseballissa, joka sopii toistokokeiden tapaiselta tyyliltään erinomaisesti mallinnettavaksi. Jääkiekossa data-analyysi on vasta tekemässä nousuaan, sillä ottelutapahtumien tilastointi on ollut varsin niukkaa verrattuna moneen muuhun lajiin. Pelkkien maalimäärien analysoinnissa ongelmana on maalien vähäinen määrä ottelukohtaisesti. Kaikkien laukausten sisällyttäminen analyyseihin kasvattaa ottelukohtaista otoskokoa paljon, ja laukaisukartoista saatavien sijaintitietojen hyödyntäminen tuo lisäarvoa. SM-Liigan laukaisukarttoja on saatavilla syksystä 2014 alkaen.