Raudan ja superoksidin vaikutus liuenneen orgaanisen aineen hajoamiseen - Näsi, Marja-Terttu (2018)
Viime aikoina kiinnostus liuenneen orgaanisen aineen (DOM) ja raudan välisen vuorovaikutuksen ymmärtämiseen on lisääntynyt. Erityisesti raudan vaikutusta DOM:n hajoamiseen ei tunneta tarkasti. Monien bakteerien tiedetään tuottavan solun ulkopuolelle superoksidia, joka voi muodostaa vetyperoksidia. Vetyperoksidi reagoi raudan kanssa muodostaen hydroksyyliradikaaleja, jotka voivat hajottaa DOM:a bakteereille sopiviksi substraateiksi. Tässä pro gradu - tutkielmassa selvitettiin raudan vaikutusta DOM:n hajoamisessa hyödyntäen superoksidin lähteenä KO2-liuosta bakteerien sijasta. Reaktiomekanismia tutkittiin seuraamalla hydroksyyliradikaalien muodostumista käyttämällä kumariinia koettimena. DOM:n hajoamista tarkasteltiin fluoresenssi- ja absorbanssimittauksilla. Hydroksyyliradikaalien muodostuminen oli vähäistä liuoksissa, jotka sisälsivät vain DOM:a tai joihin lisättiin vain rautaa tai superoksidia. Hydroksyyliradikaaleja muodostui sekä rautaa että superoksidia sisältävissä liuoksissa. Liuenneesta orgaanisesta aineesta löydettiin neljä fluoresoivaa komponenttia: kaksi humus- ja yksi proteiinialueen komponentti sekä 7-hydroksikumariini, joka on kumariinin ja hydroksyyliradikaalin välisen reaktion reaktiotuote. Ilman superoksidia DOM:n hajoamista ei tapahtunut lainkaan, mutta superoksidin ja varsinkin vielä raudan läsnä ollessa hajoaminen oli huomattavaa. Tämän perusteella tutkitulla reaktioreitillä voi olla DOM:n hajoamista edistävä vaikutus.