Effects of Roundup® Flex on the development and physiology of the Japanese quail (Coturnix japonica) - Kuosmanen, Venla (2018)
Roundup®, jonka vaikuttavana aineena toimii glyfosaatti, on yksi maailmalla eniten käytettyjä kasvien torjunta-aineita. Sen ajatellaan olevan vaaraton eläimille, sillä eläimillä ei esiinny samanlaista metaboliaa kuin kasveilla, johon glyfosaatti vaikuttaa. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan, Roundup®:lla saattaisi kuitenkin olla haitallisia vaikutuksia myös eläimiin. Tässä Pro Gradu-työssä tutkin, kuinka Roundup® Flex vaikuttaa japaninviiriäisten (Coturnix japonica) poikasten kasvuun ja kehitykseen. Viiriäiset jaettiin kahteen ryhmä (n=38), ja niille syötettiin rehua, joka oli joko käsittelemätöntä tai käsitelty Roundup® Flex-aineella (laskettu pitoisuus 350 mg/kg). Molemmissa ryhmissä oli saman verran naaraita ja koiraita. Seurasin poikasten painon ja siiven kasvun sekä sukukypsyyden kehittymistä. Mittasin myös niiden oksidatiivisen stressin eri markkereita (glutationi S-transferaasi entsyymin (GST) aktiivisuutta sekä lipidien peroksidaatiota). Roundup® ei vaikuttanut lintujen painoon tai kasvuun. Roundup® käsittelynalaisen ryhmän poikasten höyhenpeitteessä oli kuitenkin muutoksia ja siipisulkia oli vähemmän suhteessa kontrolliryhmän lintuihin. Käsittely ei ollut myöskään vaikusta koirasviiriäisten sukukypsyyden kehittymiseen mutta Roundup® ryhmän naaraiden muninta alkoi myöhemmin kuin kontrolliryhmän. Fysiologisella tasolla Roundup® ei vaikuttanut GST entsyymin aktiivisuuteen. Lipidien peroksidaation taso laski vähemmän Roundup® ryhmässä 3 viikon iästä 7 viikon ikään kuin kontrolliryhmässä. Tuloksieni mukaan Roundup® voi aiheuttaa vahinkoa solujen lipideille sekä voi vaikuttaa viiriäisten höyhenpeitteen kehittymiseen. Tulokseni näyttävät, että Roundup® voi olla haitallinen linnuille.