Tuotekatalogin tiedonhallinta pilviympäristössä : AWS Aurora ja DynamoDB tietokantapalveluiden suorituskykyvertailu - Päärni, Atte (2019)
Tutkielmassa on vertailtu kahden pilviympäristöön suunnitellun tietokannan hallintajärjestelmän suorituskykyä tuotekatalogin tietokantana pilviympäristössä. Tuotekatalogin tiedon saatavuuden suorituskyky on merkittävä tekijä menestyksekkääseen kaupankäyntiin verkossa. Pilvilaskenta toi mullistuksen verkkosovellusten suorituskykyyn tarjoamalla illuusion laskentaresurssien ehtymättömyydestä. Perinteiset tietokannan hallintajärjestelmät soveltuvat huonosti pilviympäristöön. Vastaamaan tähän haasteeseen syntyi NoSQL-tietokantakonsepti, johon kuuluu joukko pilviympäristöön kehitettyjä tietokannan hallintajärjestelmiä, joita yhdistää relaationaalisesta tietomallista luopuminen. Relationaalisesta tietomallista luopuminen mahdollisti skaalautumisen pilviympäristössä, mutta samalla luovuttiin vahvoista tapahtumanhallintaominaisuuksista, jotka ovat pakollisia monien yritysten liiketoiminnassa. NewSQL-tietokantakonsepti syntyi vastaamaan näihin haasteisiin uudella tietokannan hallintajärjestelmäarkkitehtuurilla, joka pyrkii tarjoamalla relationaalista tietomallia ja tapahtumanhallintaominaisuuksia pilviympäristössä. Tutkielmassa on selvitetty, voidaanko näillä moderneilla tietokannan hallintajärjestelmillä toteuttaa pilviympäristössä skaalautuva tuotekatalogin tietokanta, ja kumman pilvipalveluna tarjottavan tietokantapalvelun suorituskyky on parempi tuotekatalogin tietokantana: AWS Aurora- vai DynamoDB-tietokantapalvelun. Tutkimus toteutettiin suunnittelutieteellisenä konstruktiivisena tutkimuksena. Kahta tuotekatalogin tietokantatoteutusta evaluoitiin ja vertailtiin keskenään verkkosovellusten suorituskykytestauksen periaatteiden mukaisesti. Molemmat tuotekatalogitoteutukset skaalautuvat pilviympäristössä kuormituksen kasvaessa, mutta kumpikaan tietokanta ei yksinään pysty täyttämään kaikkia tuotekatalogiin kohdistuvia tiedon saannin tarpeita. Molemmat tarkastellut tietokannat soveltuvat huonosti tiedon hakemiseen vapaalla hakusanalla, missä hakusanaa pitäisi verrata useaan kenttään. Suorituskykyisempi tietokantapalveluista oli Aurora, joka oli DynamoDB-tietokantapalveluun toteutettua tuotekatalogia suorituskykyisempi, kun tarkasteltiin tiedon saatavuutta.