Resilienssi jääkiekkoilijoiden sopeutumisessa urheilu-uran jälkeiseen elämään - Ahlqvist, Aleksis (2019)
Tutkimuksessa on tarkasteltu entisten ammattijääkiekkoilijoiden uranvaihdosprosessia. Teoreettisina viitekehyksinä on käytetty transteoreettista muutosvaihemallia, joka toimii tutkimuksen ajallisena jäsennyksenä sekä resilienssiä, jota on tutkimuksessa hyödynnetty kuvaamaan yksilön muutosprosessiin vaikuttavia psykologisia ominaisuuksia. Tutkimusaineisto on kerätty laadullisen teemahaastattelun avulla neljältä verrattain menestyksekkään jääkiekkouran pelanneelta entiseltä jääkiekkoilijalta, jotka ovat läpikäyneet erityyppiset uranvaihdosprosessit. Analyysissä on käytetty sisällönanalyysiä ja siinä on keskitytty etsimään yksilöiden resilienssiin vaikuttavia psykologisia ominaisuuksia kussakin muutoksen vaiheessa ja tarkastelemaan ominaisuuksien vaikutuksia koko muutosprosessin kannalta. Lisäksi on tehty vertailua muutosprosessien välillä ja analysoitu sitä ympäristöä, jossa jääkiekkoilijoiden resilienssi on urheilu-uran aikana kehittynyt sekä tarkasteltu ovatko urheilu-uran aikaiset kokemukset helpottaneet uranvaihdosprosessia. Tulosten perusteella suurimmat erot uranvaihdosprosesseissa johtuivat urheilu-uran aikana tapahtuneen muutoksen suunnittelun tasosta sekä lopettamispäätöksen vapaaehtoisuudesta. Lopettamispäätöksen jälkeisessä vaiheessa resilienssiä edistävät tekijät alkoivat tyypillisesti vaikuttaa muutosprosessia edistäen ja lopulta kaikki tutkittavat suhtautuivat positiivisesti omaan tulevaisuuteensa. Selkeimmin urheilu-uralta opituiksi resilienssiä edistäviksi ominaisuuksiksi osoittautui positiiviseen affektiin liittyvät toimintatavat sekä vahva itsetunto.