Samanaikaisopettajien vuorovaikutus alakoulun ryhmänhallintatilanteissa - Heimonen, Hanne; Räsänen, Vilma (2018)
Aiempien tutkimusten mukaan ryhmänhallinta on koettu helpommaksi useamman opettajan voimin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten ryhmänhallintaa toteutetaan samanaikaisopetuksessa ja millaista samanaikaisopettajien vuorovaikutus on ryhmänhallintatilanteissa. Tutkimusaineisto koostui samanaikaisopetuksena toteutettujen oppituntien videotallenteista (N = 33 oppituntia). Tutkimuksen osallistujina oli neljä opettajaparia neljästä eri alakoulusta. Aineisto analysoitiin keskustelunanalyyttisesti. Tutkimustulokset osoittivat samanaikaisopettajien toteuttavan ryhmänhallintaa toisiaan tukemalla, ryhmänhallintavastuuta jakamalla sekä ryhmänhallinnasta neuvottelemalla. Tukeminen näyttäytyi toisen opettajan ryhmänhallintavuoron vahvistamisena, täydentämisenä tai pohjustamisena. Ryhmänhallintavastuiden jakamisessa opettajat hoitivat samanaikaisesti eri ryhmänhallintatilanteita rinnakkain tai jakoivat keskenään vastuut niin, että toinen vastasi ryhmänhallinnasta ja toinen keskittyi opetukseen. Neuvottelu tapahtui joko oman näkemyksen varmistamisena toiselta tai toiminnan ehdottamisena toiselle. Tutkimuksen tulokset havainnollistivat, miten toisen opettajan ilmaisema tuki ensimmäisen opettajan ryhmänhallintavuoroja kohtaan vahvisti niitä ja toi vakuuttavuutta ryhmänhallintaan. Ryhmänhallintavastuun jakaminen mahdollisti useamman työrauhaongelman hallinnan samanaikaisesti. Ryhmänhallinta- ja opetusvastuiden erottamisella puolestaan voitiin sujuvoittaa opetusta ja opettajien keskinäisellä neuvottelulla ryhmänhallinnasta selkeytettiin tuntien struktuuria.