Mobiilimaksamisen omaksuminen - Talviaho, Henri (2019)
Tämän kirjallisuuskatsauksena tehtävän kandidaatin tutkielman tavoitteena on selvittää syitä mobiilimaksamisen omaksumiselle. Mobiilimaksaminen yleistyy nykypäivänä kovenevaa vauhtia – Kiinassa mobiilimaksamisen voidaan katsoa syrjäyttäneen käteisen käytön miltei kokonaan. Mobiilimaksamista voidaan luokitella niin maksun etäisyyden kuin myös koon perusteella. Mobiilimaksa- misessa voidaan käyttää monia erilaisia teknologioita maksun toteutuksessa. Yleisimpiä teknologioita mobiilimaksamisessa ovat NFC, Bluetooth ja QR- koodit. Tutkielmassa esitellään mobiilimaksamista käsitteen pohjalta. Teknolo- gian omaksumiseen ja hyväksymiseen liittyvät yleisimmät mallit, TAM, IDT ja UTAUT esitellään. Mobiilimaksamisen omaksumisen kannalta olennaisimmiksi tekijöiksi nousevat helppokäyttöisyys sekä hyödyllisyys. Merkittäviä tekijöitä ovat lisäksi luottamus sekä riski. Tutkielmassa tutustutaan mobiilimaksamisen omaksumista tutkivaan tutkimukseen ja esitellään tutkimustuloksien pohjalta omaksumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä syitä sille, miksi nämä tekijät ovat omaksumisen kannalta tärkeitä.