IS Discontinuance : tracking down users' motivational journey from amotivated to motivated and back in crowdsourced software testing - Kaikkonen, Joona (2019)
Väkijoukkojen voimaa on käytetty vuosisatoja osana organisatoristen ongelmien ratkaisemista. Joukkoistaminen on keino ratkaista organisatorisia ongelmia ohjaamalla ongelmat ulkoiselle joukolle avoimen kutsun muodossa hyödyntäen Internet-teknologiaa. Joukkoistaminen koostuu ratkaistavasta ongelmasta, ongelman omaavasta osapuolesta, kyseisen ongelman ratkaisevasta väkijoukosta sekä eri osapuolet yhdistävästä, joukkoistamisen mahdollistavasta alustasta. Teknologisen kehityksen ansiosta joukkoistamisesta on tullut houkutteleva vaihtoehto aktualisoida yritysten aiemmin itse toteuttamia liiketoimintoja. Ohjelmistoteollisuus ei ole poikkeus ja tämän vuoksi joukkoistamista onkin käytetty viime vuosina myös useissa ohjelmistokehityksen eri toiminnoissa. Yksi näistä on ohjelmistotestaus. Jotta joukkoistaminen todella toimisi, ongelman ratkaiseva väkijoukko on pystyttävä motivoimaan. Motivaatio on liikkeelle paneva voima. Ihmiset motivoituvat eri asioista ja yksilön motivaatiotekijät tiettyä toimintaa kohtaan voivat vaihdella ajan mittaan. Järjestelmäadoptioon ja jatkuvaan käyttöön liittyvä motivaatio on yksi tietojärjestelmien käytön avaintekijöistä. Tämä pro gradu-tutkielma pyrkii kartoittamaan yksittäisen käyttäjän motivaationaalisen matkan selvittämällä tietyn ohjelmistotestausjärjestelmän käytön taustalla vaikuttavat motivaatiotekijät. Tutkimuksen pääpaino on järjestelmän käytön elinkaaren viimeisessä vaiheessa - mikä saa käyttäjän lopettamaan tietyn joukkoistamispalvelun käytön - vaikkakin tutkielma kartoittaa yksilön koko käytön elinkaareen liittyvät motivaatiotekijät. Tutkimus toteutettiin laadullisena, eksploratiivisena tutkimuksena käyttäen teemahaastatteluja empiirisen osion tiedonkeruumenetelmänä. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä käytettiin itseohjautuvuusteoriaa sekä orgaanista integraatioteoriaa. Tutkimustulokset osoittavat, että yksittäisen käyttäjän käytön jatkamispäätökseen vaikuttavat sekä ulkoiset että sisäiset motivaatiotekijät ja nämä motivaatiotekijät vaihtelevat järjestelmän käytön elinkaaren aikana. Lisäksi havaittiin, että osa ulkoisista motivaatiotekijöistä menettävät merkitystään sisäisten motivaatiotekijöiden rinnalla jatkuvan käytön tapauksessa. Yksittäisen käyttäjän motivaationaalinen matka läpi järjestelmän käytön elinkaaren näytti etenevän käyttöä edeltävästä amotivaatiosta ulkoisesti ja sisäisesti motivoituneen vaiheen kautta käytön jälkeiseen amotivaatioon.