Effects of the endangered freshwater pearl mussel Margaritifera margaritifera on river ecosystem and water quality - Begum, Khaleda (2018)
Makeanveden helmen simpukka Margaritifera margaritifera on uhanalainen laji. Makean veden simpukat (Unionoida) voivat tarjota arvokkaita ekosysteemipalveluja ja parantaa veden laatua suodatustoimintansa ansiosta. Mitään tutkimusta ei kuitenkaan ole tehty siitä, miten uhanalainen Margaritifera margaritifera—joka on aikaisemmin esiintynyt (ja voi esiintyä vielä nykyäänkin paikoittain) hyvin suurina tiheyksinä—vaikuttaa jokiekosysteemiin ja veden laatuun. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia jokihelmisimpukoiden vaikutuksia jokiin analysoimalla veden laatuparametreja sekä kasviplanktonin ja zooplanktonin tiheyttä kahdessa pohjois-suomalaisessa, lähekkäin sijaitsevassa joessa, joista toisessa esiintyy tiheä jokihelmisimpukkakanta, mutta toisessa simpukoita ei ole. Tutkimus tehtiin keräämällä vesinäytteitä ja suorittamalla mittauksia paikan päällä 500 metrin matkalla kymmenestä pisteestä 50 metrin välein jokien yläpuolella sijaitsevasta järvestä alkaen. Tutkitut muuttujat olivat veden lämpötila, sähkönjohtavuus, pH, suspendoituneet kiintoaineet, liuennut happi, fluorimetriset estimaatit sinilevälle ja klorofylli-a:lle, sekä kasviplanktoninja zooplanktonin tiheys ja lajisto. Arvioitu jokihelmisimpukkamäärä tutkitulla 500 metrin matkalla oli 32000 yksilöä. Jokien välisiä eroja mitattujen muuttujien käyttäytymisessä suhteessa etäisyyteen järvestä tutkittiin regressioanalyysillä. Tulokset viittasivat siihen, että M. margaritifera alentaa siniviherlevien, klorofylli-a:n ja liuenneen hapen pitoisuuksia sekä kasvuplanktonin ja zooplanktonin tiheyttä. Tuloksista voidaan päätellä, että ainakin tiheä M. margaritifera -esiintymä saattaa pystyä vaikuttamaan veden laatuun ja jokiekosysteemin toimintaan.