Yleinen malli kehonkäyttöä ohjeistavasta tietojärjestelmästä päätetyössä - Kohtala, Maria (2019)
Tutkielmassa esitetään malli tietokoneavusteisesta järjestelmästä, joka ohjeistaa tietokoneen käyttäjiä huolehtimaan ergonomiasta ja tauoista työssään. Tarkastellaan miten vähentää staattista lihasjännitystä ja kuormitusta sekä yksipuolisia ja paljon toistuvia liikkeitä ja millaista tehokas tauottaminen on. Tavoitteena on huolehtia keskittymiskyvystä, jaksamisesta ja sitä kautta työtehosta. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena aiempiin tutkimuksiin ja kirjallisuuteen perustuen. Johtopäätöksenä esitetään että staattinen rasitus on haitallista jatkuessaan pitkään. Tavoitteena on, että hahmoteltu järjestelmä ohjeistaisi tietokoneen käyttäjää pitämään tauot ajoissa, ennen kun rasitusoireet ilmaantuvat ja samalla korjaamaan epäergonomisia työasentoja. Toimivien työtaukojen pitäminen edellyttää suunnittelua, jossa voi auttaa kehonkäytön, kehonasentojen ja -liikkeiden mittaaminen sekä analysointi. Ryhtieroosio päivän mittaan on suurin syy tietokoneenkäyttäjien niskan ja hartiaseudun kipuihin.