Verkkosivujen visuaalisen ulkoasun vaikutukset käyttäjäkokemukseen - Laine, Sanni (2018)
Verkkosivujen visuaalinen ulkoasu vaikuttaa paljon käyttäjien muodostamiin mielikuviin yrityksistä. Nämä mielikuvat vaikuttavat merkittävästi käyttäjien toimintaan sivustoja kohtaan sekä tätä kautta yritysten menestykseen. Lisäksi erilaisten verkossa toimivien yritysten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja verkkosivujen kilpailu on kovaa. Kasvavan kilpailun takia on tärkeää erottua muista sekä luoda käyttäjiä visuaalisesti miellyttävät verkkosivut, jotka sitouttavat sekä jättävät käyttäjille positiivisen mielikuvan yrityksestä. Samalla ihmisen ja teknologian välinen vuorovaikutus nousee keskeiseksi aiheeksi. Tutkimuksia visuaalisuuden vaikutuksista käytettävyyteen on jo tehty useita, mutta suorat vaikutukset käyttäjäkokemuksen eri osa-alueisiin ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella verkkosivujen visuaalisen ulkoasun elementtejä sekä niiden vaikutuksia käyttäjäkokemukseen hunajakennomallia hyödyntäen. Samalla pyritään selkeyttämään visuaalisen ulkoasun ja käyttäjäkokemuksen välistä suhdetta sekä kokoamaan aikaisempaa lähdekirjallisuutta yhteen. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja tulokset on johdettu aiempia tutkimuksia sekä kirjallisuutta hyödyntäen. Aihetta lähestytään käyttäjäkokemuksen määritelmän, käyttäjäkokemuksen hunajakennomallin esittelyn, visuaalisten elementtien erottelun sekä näiden keskinäisen suhteen tarkastelun kautta. Selviin ja yksiselitteisiin johtopäätöksiin ei tutkielman pohjalta päästy. Todettiin, että käyttäjäkokemus on aina yksilöllinen sekä kulttuurisidonnainen, jonka vuoksi myös visuaalisten elementtien vaikutukset käyttäjäkokemukseen vaihtelevat voimakkaasti eri käyttäjien keskuudessa. Tutkielma luo kuitenkin hyvän pohjan visuaalisten elementtien tärkeyden ymmärtämiselle käyttäjäkokemuksen näkökulmasta sekä tarpeen jatkotutkimusten suorittamiselle.