Vanhempien liikunta-arvojen yhteys lasten arvoihin, motorisiin taitoihin ja fyysiseen aktiivisuuteen - Grönberg, Camilla (2019)
Tämän pro gradu -tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vanhempien liikunta-arvojen yhteyttä lasten arvoihin, motorisiin taitoihin sekä fyysiseen aktiivisuuteen. Samalla selvitettiin oppilaiden emotionaalisia kokemuksia liikuntatuntien aikana, Move! -liikuntataitotesteissä jännittämisestä sekä odotuksia ja tyytyväisyyttä testituloksiin. Tutkimuksen aineisto kerättiin Ruskon yläkoulun 8-luokkalaisilta oppilailta (n=84) ja heidän vanhemmiltaan (n=48) kyselylomakkeilla, jotka muodostettiin Ecclesin odotusarvoteoriaa hyödyntäen. Motorisia taitoja mitattiin liikuntatuntien aikana Move! -liikuntataitotesteillä syksyllä 2018. Tutkimukseen luvan antaneiden vanhempien lasten Move! -liikuntataitotestien tulokset kerättiin liikunnanopettajan toimesta. Aineiston analysointiin käytettiin IBM SPSS Statistics 24-ohjelmaa. Muuttujien välisiä yhteyksiä mitattiin Pearsonin tulomomenttikertoimella, varianssianalyysillä (yksisuuntainen ANOVA) sekä T -testillä. Tulosten perusteella sekä vanhemmat että lapset arvostavat liikuntaa melko paljon. Noin puolet vanhempien liikunta-arvoista oli tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä lasten arvoihin. Lasten liikunta-arvoilla oli selkeästi yhteyttä fyysiseen aktiivisuuteen, mutta vanhempien arvojen ja lasten fyysisen aktiivisuuden kohdalla yhteys ei ollut yksiselitteinen, sillä vain osa vanhempien arvoista korreloi merkitsevästi lasten fyysiseen aktiivisuuteen. Myös lasten liikunta-arvot ja motoristen taitojen testitulokset korreloivat vain muutamien arvojen kohdalla keskenään. Lisäksi tässä tutkimuksessa selvitettiin oppilaiden liikuntatuntien emotionaalisten kokemusten yhteyttä Move! -liikuntataitotesteissä jännittämiseen sekä testeissä menestymisen odotuksien yhteyttä tyytyväisyyteen testituloksista. Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että varsinkin lasten liikunta-arvoilla näyttäisi olevan yhteyttä fyysiseen aktiivisuuteen. Vanhempien arvot ovat osittain yhteydessä lasten arvoihin, sillä noin puolet arvoista korreloi lasten arvoihin. Lasten liikunta-arvojen yhteyttä motorisiin taitoihin ei pystytty tässä tutkimuksessa varmasti todistamaan, mutta tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista selvittää isommalla aineistolla, voisiko löytyä positiivinen korrelaatio näiden välille.