"Tuntuuko susta että tässä ois luokkasodan piirteitä?" : yhteiskuntaluokat ja eriarvoisuus Juhana Petterssonin Tuhannen viillon kuolema -teoksessa - Kanta-oksa, Salla (2018)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan Juhana Petterssonin Tuhannen viillon kuoleman (2017) yhteiskuntaluokkia; pyrkimyksenä on ollut tarkastella luokkia erityisesti eriarvoisuus huomioiden. Teoriana olen käyttänyt ranskalaisen sosiologin Pierre Bourdieun ajatuksia yhteiskuntaluokasta: tällöin näkemys luokasta ei ole ollut sidottu vain teoksen henkilöhahmojen tuloihin tai materiaaliseen varallisuuteen, vaan on pystytty ottamaan laajempi, elämäntavatkin huomioiva näkökulma teokseen. Metodina olen käyttänyt Voitto Ruohosen esittelemää realistista lukutapaa, jonka avulla teoksen maailmaa on analysoitu samalla tavalla kuin reaalimaailmaa. Eriarvoisuutta on lähestytty Pierre Bourdieun pääoman käsitteen avulla: pääomia ajatellaan siis olevan taloudellisen lisäksi kulttuurista, symbolista sekä sosiaalista. Pääoma-analyysin avulla Tuhannen viillon kuolemasta on löytynyt maailma, jossa yläluokalla on käytännössä kaikkea pääomaa mutta alaluokalla sitä on vähän.