Elektroniikkajätteen käsittely typpihapolla ja metallien talteenotto metallisieppareiden avulla - Manninen, Anni (2018)
Tämän työn tarkoitus oli kehittää sähkö-ja elektroniikkajätteen typpihappoliuotusta ja tutkia metallien talteenottoa silikapohjaisten SiliaMets®-metallisieppareiden avulla. Työssä testattiin lämpötilan nostamisen ja vetyperoksidin lisäämisen vaikutusta typpihappoliuotuksen tehokkuuteen. Työssä myös testattiin 13 metallisiepparin toiminta 6 M typpihappoliuoksessa, jolla oli käsitelty tuhkistettua ja jauhettua piirilevyjätettä. Liuoksen laimentamisen, pH:n nostamisen ja sekoitusajan vaikutusta testattiin metallisieppareiden toiminnan parantamiseksi. Lisäksi työssä tarkasteltiin sähkö-ja elekroniikkaromuun liittyviä direktiivejä, metallien eri talteenottomenetelmiä ja näiden ympäristövaikutuksia.