Big datan reaaliaikainen hyödyntäminen päätöksenteossa - Kokkinen, Johanna (2019)
Nykymaailmassa syntyy päivittäin valtava määrä big dataa, jota organisaatiot voivat hyödyntää päätöksenteossaan. Organisaatioiden toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa, joten päätöksenteon reaaliaikaisuudella on suuri rooli organisaatioiden menestyksen kannalta. Tämän systemaattisena kirjallisuuskatsauksena toteutetun tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää big datan hyödyntämisen vaikutuksia organisaatioiden reaaliaikaiseen päätöksentekoon ja tuoda esille, millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa eri sovellusaloilla sekä millaisia haasteita siihen liittyy. Työssä esitellään esimerkkisovelluksia liiketoiminnan, valtion ja yhteiskunnan sekä urheilun parista. Tutkimuksen keskeisin tulos on, että reaaliaikainen big data tukee päätöksentekoa ja mahdollistaa organisaatioille muun muassa tehokkuuden, tuottavuuden, suorituskyvyn ja ketteryyden parantamisen sekä uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytämisen. Reaaliaikainen big data tuo mukanaan kuitenkin myös haasteita liittyen muun muassa teknisiin ratkaisuihin, datan määrään, nopeuteen, monimuotoisuuteen ja luotettavuuteen, organisaatiokulttuurin muutokseen, yksityisyyteen sekä eettisyyteen.