Uudelleenkouluttautujien tarinat työelämän muutosten keskellä - Kärnä, Jenna (2018)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kahta ajankohtaista teemaa, jotka ovat työelämän muutokset ja uudelleenkoulutusprosessi. Ensinnäkin olin kiinnostunut uudelleenkouluttautujien näkemyksistä työelämän muutoksista. Lisäksi tutkin uudelleenkouluttautumisen motiiveja ja sen suhteutumista työelämän muutoksiin sekä ammatillista identiteettiä uudelleenkoulutuksessa. Toteutin aineistolähtöisen laadullisen tutkimuksen haastattelemalla kahdeksaa uudelleenkouluttautujaa. Analysoin aineiston käyttäen teemoittelua ja narratiivisia menetelmiä. Teemoittelun avulla selvitin kolme työelämän muutosta, joihin tutkittavien puhe keskittyi: 1) teknologian kehitys, 2) taloudellisten tekijöiden merkitys ja työn hektisyys sekä 3) työnteon muotojen muutokset ja oman uran räätälöinti. Toisen tutkimuskysymyksen tuloksia kuvaamaan muodostin kolme tyyppitarinaa. Osaamisen kartuttajat halusivat vahvistaa osaamistaan kasvatustieteestä, alasta jolle he olivat jo siirtyneet. Mahdollisuuksien laajentajat halusivat laajentaa mahdollisuuksiaan, ja kertoivat ehkä vaihtavansa työpaikkaa tai työtehtävää työpaikan sisällä. Uuden alan tavoittelijoille oli selvää, että he halusivat vaihtaa alaa. Tutkittavilla työelämän muutokset liittyivät heidän uudelleenkoulutuspäätökseen vain hieman esimerkiksi ennakoinnin kautta, ja kartuttajilla ei ollenkaan. Ammatillinen identiteetti näyttäytyi tutkittavien kertomuksessa moninaisena, ja etenkin tavoittelijoilla oli tapahtunut siinä muutosta. Työelämän muutokset olivat pitkälti yhteneviä niihin asioihin, joita aiempi kirjallisuus on muutoksista tuonut esiin. Uudelleenkoulutusprosesseissa korostuivat sisäiset tekijät, mutta aiemmissa tutkimuksissa myös ulkoiset tekijät ovat olleet merkittävässä asemassa. Tutkimiani aiheita on keskeistä ymmärtää, jotta saadaan tärkeää tietoa esimerkiksi ihmisten arvoista ja asenteista.