Realistisen taiteen ehdot ja diskursiiviset kamppailut : kehyksissä Jarmo Mäkilän 1970-luvun työläiskuvasto ja sen aikalaiskritiikki - Kangas, Johanna (2018)
Tässä maisterintutkielmassa syvennytään kuvataiteilija Jarmo Mäkilän 1970-luvun maalaustuotannon kartoittamiseen ja tämän kuvaston sanomalehtikritiikeissä saamaan vastaanottoon. Tutkimuksellinen intressi fokusoitui Mäkilän 1975 - 79 maalaamaan ns. työläiskuvastoon ja sitä käsitelleeseen taidekritiikkiin. Kehyksenä toimi 1970-luvun realistista taidetta käsittelevä taidepuhe, jota myös ilmiönä määrittelin. Tutkimuksessa yhdistyivät arkistolähtöinen perustutkimus ja taidepuheen teemoja tarkasteleva analyysi. Tekstien analysoimisessa käytin lähilukua ja diskurssianalyysia. Kysyin, millaisena Jarmo Mäkilän 1970-luvun maalaustuotanto ja erityisesti hänen ns. työläiskuvastonsa näyttäytyi arkistolähteiden perusteella. Kysyin myös, millaisia merkityksiä Mäkilän teokset saivat aikalaiskritiikeissä. Lisäksi pohdin sitä, miten Mäkilän työläiskuvasto asemoitui näyttelyitä koskevissa kritiikeissä aikakauden muuhun realistiseen taiteeseen ja realistiselle taiteelle asetettuihin ehtoihin.