Esimiestyön haasteet etiikan ja talouden välillä : Jürgen Habermasin diskurssietiikan soveltaminen esimiestyöhön - Räsänen, Sonja (2018)
Tutkielmani tarkoituksena on kuvata esimiestyössä ilmeneviä haasteita etiikan ja talouden välillä. Tarkastelen esimiestyössä ilmeneviä moraalisia piirteitä. Esimerkiksi sitä, millaisia eettisiä sopimuksia ja velvollisuuksia esimiehellä on ja kuinka eettinen herkkyys vaikuttaa päätöksentekoon. Sovellan ongelmaan yhtenä ratkaisuvaihtoehtona Jürgen Habermasin diskurssietiikkaa. Mitä annettavaa diskurssietiikalla on esimiestyön etiikalle? Kuinka esimies voi soveltaa diskurssietiikkaa omassa arjessaan? Tutkielmani koostuu neljästä pääosasta. Ensimmäinen osa käsittelee johtamisetiikkaa johdantona varsinaiseen kysymykseen siitä, onko diskurssietiikka sovellettavissa esimiestyön haasteisiin. Toisessa osassa käsittelen diskurssietiikkaa, sekä sen taustaa ja vertailukohtia. Kolmannessa osassa tarkastelen diskurssietiikkaa esimiestyön näkökulmasta. Tutkielmani viimeinen osa on pohdinta, jossa kerron omia näkemyksiäni tutkimuksen tuloksista heränneistä teemoista. Jatkotutkimusta varten esitän yhden vaihtoehtoisen teoreettisen mallin, jonka tutkiminen ja soveltaminen esimiestyöhön voisi olla hedelmällistä talouden ja etiikan välisen dilemman tarkastelussa. Tutkimukseni ensimmäisen osan aineisto muodostuu johtamisetiikkaa käsittelevistä teoksista. Tarkoituksenani on kuvata esimiestyön eettisiä haasteita ja siihen vaikuttavia tekijöitä yleisellä tasolla. Diskurssietiikan teoriapohjana käytän Jürgen Habermasin omia teoksia, keskeisimpänä Järki ja kommunikaatio -teosta. Alkuperäislähteiden lisäksi käytän kommentaarikirjallisuutta selventämään teorian muodostamista. Esimiestyön eettisiin ongelmiin on lähes mahdotonta löytää yhtä ratkaisua: tilanteet, ihmiset ja arvot ovat jokaisessa organisaatiossa omanlaisensa. Olen sitä mieltä, että diskurssietiikalla on annettavaa keskustelukulttuurin edesauttamiseen. Habermasin diskurssietiikkaa voidaan pitää ihannekuvana, sen kirjaimellinen noudattaminen on mahdotonta. Avoimeen ja tasa-arvoiseen keskustelukulttuurin pyrkiminen on hyvä suunta työyhteisön keskeisen kommunikaation edistämiseksi ja tätä kautta myös esimiestyön helpottamiseksi.