Meidän, teidän vai yhteinen ilmasto? : vertaileva tapaustutkimus Inkoon ja Siuntion kuntien vaiheista Kohti hiilineutraalia kunta -hanketta eli HINKUa - Nygren, Jaana (2018)
Ilmastonmuutokseen vastaaminen kasvihuonekaasupäästöjä vähentämällä on yksi aikakautemme suurista haasteista. Ongelmaan haetaan globaaleja, kansallisia ja paikallisia ratkaisuja. Globaalien toimien kangerrellessa on kuntien ja kaupunkien rooli viime aikoina kasvanut merkittävästi. Kasvihuonepäästöt syntyvät kunnissa ihmisten jokapäiväisen toiminnan tuloksena. Suomen ilmastolaki ei velvoita kuntia ilmastotyöhön. Kuntien vapaaehtoiset toimet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta Suomi saavuttaa asettamansa kansalliset tavoitteet. Tutkimukseni tarkoitus oli selvittää ne tekijät, jotka vaikuttavat kuntien aktiivisuuteen ja kykyyn ottaa ilmastotyö osaksi kunnan päätöksentekoa. Tässä tutkimuksessa vertailin kahden kunnan, Inkoon ja Siuntion, prosesseja Kohti hiilineutraalia kuntaa- eli HINKU- hanketta. Kiinnostavaa oli, että Siuntio lähti heti mukaan hankkeeseen mutta Inkoo lähes kolmen vuoden vastustelun jälkeen. Tutkimuksessa selvitin kuntien liittymisprosessit sekä matkalla kohdatut vauhdittajat ja esteet. Työn tutkimuskysymykset kuuluvat:1) miten kuntien prosessit kohti HINKU-hanketta etenivät ja 2) miksi kuntien liittymispäätöksissä HINKUun oli ajallinen viive. Tutkimusmenetelmänä käytin vertailevaa tapaustutkimusta. Kunnat soveltuivat hyvin tutkimuksen kohteiksi, koska niillä on paljon yhteisiä nimittäjiä ja ne kuuluvat samaan seutuyhteistyöalueeseen. Tutkimuksen aineisto koostui kymmenestä avoimesta teemahaastattelusta ja dokumenttiaineistoista. Tapaustutkimuksen holistisella otteella sain selkeän kuvan liittymisprosesseista ja niistä tekijöistä, jotka vaikuttivat prosessien etenemiseen. Tutkimuksessa nousi selvästi esille kolme asiaa, jotka vaikuttivat tarkasteltavina olevien kuntien halukkuuteen osallistua Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeeseen: usko ilmastonmuutokseen, kunnan johdon asenne ja tahto osallistua HINKU-hankkeeseen ja seutuyhteistyön merkitys. Avainsanat: HINKU-hanke, hiilineutraalit kunnat, ilmastonmuutos, tapaustutkimus, kunta