”Työtä voin tehdä minäkin” : pakolaistaustaisten maahanmuuttajien kokemuksia työelämästä suomalaisessa yhteiskunnassa - Ihalainen, Ronja (2018)
Suomessa maahanmuuton lisääntyessä mielenkiinto maahanmuuttajien kotoutumista ja työelämään integroitumista kohtaan on kasvanut. Tutkimukset maahanmuuttajien kotoutumisesta ja työllistymisestä lisääntyvät, mutta maahanmuuttajien omat kokemukset aiheesta ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tässä tutkielmassa tarkastellaan pakolaistaustaisten maahanmuuttajien kokemuksia työelämästä suomalaisessa yhteiskunnassa. Tutkimuksessa kysytään, miten pakolaistaustaiset maahanmuuttajat kertovat työelämään hakeutumisesta ja työelämästä Suomessa, ja minkälainen merkitys pakolaistaustaisten maahanmuuttajien omalla toimijuudella on ollut työllistymisessä. Tutkielman taustana on suomalainen maahanmuuttopolitiikka, kotouttamispolitiikka sekä tutkimukset maahanmuuttajien työelämästä. Keskeisiä käsitteitä ja näkökulmia ovat kotouttaminen, eriarvoisuus, rasismi, syrjintä ja toimijuus. Tutkimusaineisto koostuu kahdeksan pakolaistaustaisen maahanmuuttajan teemahaastatteluista. Tutkielmassa on käytetty laadullisia menetelmiä, ja aineiston analyysissä on hyödynnetty abduktiivista sisällönanalyysiä. Analyysissä on jäsennetty kuusi pääluokkaa, jotka ovat: epäoikeudenmukaisuus, haasteet, kieli, apu, tyytyväisyys ja toimijuus. Analyysin tulokset osoittavat, että tässä aineistossa pakolaistaustaisten maahanmuuttajien kokemukset työelämästä sisälsivät eniten kokemuksia epäoikeudenmukaisuudesta sekä vähiten kerrontaa tyytyväisyydestä. Analyysin perusteella voi myös todeta, että pakolaistaustaisten maahanmuuttajien työllistymisen kokemuksissa omalla toimijuudella oli suuri merkitys. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että pakolaistaustaiset maahanmuuttajat kokevat eriarvoisuutta, rasismia ja syrjintää suomalaisessa työelämässä. Toisaalta voidaan todeta, että yhteiskunnan tukirakenteet olivat vaatimattomassa asemassa pakolaistaustaisten maahanmuuttajien työllistymisen kokemuksissa. Tulokset osoittavat, että yhteiskunnan tarjoamien tukirakenteiden hyötyjä on tärkeää selvittää myös maahanmuuttajien omien kokemusten näkökulmasta. Pakolaistaustaisten maahanmuuttajien kohtaamasta epäoikeudenmukaisuudesta työelämässä tarvitaan lisätutkimusta, jotta voidaan löytää tapoja ratkaista työelämän eriarvoisuutta tuottavia ongelmakohtia.