Kehityskeskustelut osaamisen kehittämisen välineenä ICT-alan organisaatiossa - Leinonen, Sanni (2018)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia osaamisen kehittämisen tarpeita esiintyy kehityskeskusteluissa ICT-alan organisaatiossa. Lisäksi selvitettiin, millaisia osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia organisaatio tarjoaa. Osaamisen kehittämistä tarkasteltiin sekä organisaation että työntekijän henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen näkökulmista. Osaamisen kehittäminen on nopeasti muuttuvalla ICT-alalla elinehto ja kilpailuvaltti, minkä takia tutkielman aihe on erityisen tärkeä. Tutkielman aineisto on osa HeRMO-hankkeeseen kerättyä keskusteluaineistoa viidestä saman organisaation kehityskeskusteluista. Aineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin teemoittelemalla ja analyysi on osin teoriasidonnainen. Organisaation osaamistarpeet jakautuivat kolmeen osa-alueeseen, jotka olivat esimiestyön ja johtamisen kehittäminen, organisaatiorakenteen- ja kulttuurin kehittäminen sekä viestinnän kehittäminen. Henkilökohtaiset osaamisen kehittämisen tarpeet jakautuivat substanssiosaamisen, yleisen asiantuntija-osaamisen ja piilo-osaamisen kehittämiseen. Osaamisen kehittämismahdollisuuksia on organisaatiossa tarjolla useita kuten projektikierto ja koulutukset. Tutkimuksen tulokset tarjoavat syväluotaavan ja kattavan näkemyksen osaamisen kehittämistarpeisiin. Erityisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen tarpeiden tulokset ovat yhteneviä aiemman tutkimuksen kanssa. Tutkimusta voisi laajentaa vertailemalla kehitystarpeita muiden saman alan organisaatioiden tarpeisiin. Näin voitaisiin selvittää millaiset osaamisen kehittämisen käytänteet houkuttelevat pätevää henkilökuntaa. Mielenkiintoista olisi myös kehittää kehityskeskusteluja vastaamaan osaamisen kehittämisen tarpeiden kartoitukseen yhä paremmin.