Politiikan sukupuolittuneet ulkonäkövaatimukset : katsaus Anna-lehden asenteisiin ja niiden muutoksiin poliitikkojen henkilökuvissa vuosina 1999-2000 ja 2014-2015 - Haapea, Katariina (2017)
Tutkin tutkielmassani politiikan sukupuolittuneita asenteita Anna-lehden vuosina 1999-2000 ja 2014-2015 ilmestyneiden poliitikkojen haastattelujen ja henkilökuvien kautta. Vertailen työssäni median, jota naistenlehti Anna tässä tapauksessa edustaa, tapaa suhtautua nais- ja miespoliitikkoihin, ja ennen kaikkea suhtautumisen sukupuolikohtaisiin eroihin. Haluan myös tutkia, kuinka naistenlehtien suhtautuminen poliitikkoihin on muuttunut viidentoista vuoden aikana. Nämä kaksi vuosikertaa valikoituivat aineistokseni, sillä vuonna 2000 valittiin Suomen tasavallan presidentiksi ensimmäistä kertaa nainen, ja vuonna 2015 käytiin viimeisimmät eduskuntavaalit, joissa kansanedustajiksi valituista nuoria naisia oli enemmistö. Viidentoista vuoden aikana sukupuolten tasa-arvo kehittyi huimasti: vuoden 2007 eduskuntavaaleissa naisia valittiin eduskuntaan ensimmäistä kertaa koskaan yli 40 prosenttia (tilastokeskus). Selvitän tutkielmassani, onko nais- ja miespoliitikkoihin suhtautumisessa tapahtunut edistystä kaksien tasaarvon kannalta tärkeiden vaalien välillä.