Inhibiting visual distractor during visual working memory task : effect of visual distractor difficulty to occipital alpha activity - Westerholm, Saara (2018)
Ikääntyminen heikentää ihmisen työmuistin kykyä torjua erilaisia häiriötekijöitä. Alfa-aktiivisuuden (noin 10 Hz) tiedetään heijastavan lepoa tai inhibitiota ihmisen aivoissa. Kognitiivisessa prosessoinnissa alfan tiedetään reflektoivan esimerkiksi häiriötekijöiden ehkäisemistä prosessin aikana. Aivojen visuaalisten alueiden tiedetään sijaitsevan takaraivon aivokuorella. Tässä tutkielmassa halusin selvittää, miten visuaalinen inhibitio eroaa helppojen ja vaikeiden visuaalisten häiriökuvien välillä. Halusin myös selvittää korreloivatko häiriönaikainen visuaalisen aivokuoren alfa-aktiivisuus ja visuaalisessa työmuistitehtävässä pärjääminen toistensa kanssa. Hypoteeseina esitin, että helpot ja vaikeat visuaaliset häiriötekijät aikaansaavat erilaiset alfa-vasteet ja että voimakkaampi häiriönaikainen alfa-aktiivisuus korreloi paremman työmuistisuorituksen kanssa. Tässä tutkimuksessa käytettiin visuaalista työmuistitehtävää visuaalisen häiriötekijän kanssa. Käytössä oli sekä helppoja että vaikeita visuaalisia häiriökuvia. Alfa-aktiivisuus takaraivon alueella mitattiin kahdeltakymmeneltäkahdeksalta koehenkilöltä käyttäen magnetoenkefalografiaa. Koehenkilöt olivat syntyneet vuosina 1935-1946. Tulokset paljastavat, että helppojen ja vaikeiden visuaalisten häiriöiden aikainen alfa-aktiivisuus poikkeavat toisistaan. Helppo häiriökuva aiheuttaa aivoissa erilaisen alfa-aktiivisuuden modulaation kuin vaikea häiriökuva. Sen sijaan visuaalista työmuistia mittaavassa tehtävässä pärjäämisessä ei havaittu eroja sen mukaan, kuinka voimakas alfaaktiivisuus takaraivon aivokuorella oli häiriökuvien aikana.