Kyberrikollisuus modernissa tietoyhteiskunnassa - Siltainsuu, Janne (2017)
Tämä tutkielma käsittelee kyberrikollisuutta modernissa tietoyhteiskunnassa. Tutkimuksessa pohditaan kyberrikollisuuden ilmenemistä, kyberrikollisten motiiveja sekä suojautumista kyberrikoksia vastaan. Kyberrikollisuus ilmenee yhteiskunnassa kyberavusteisina rikoksina sekä kyberriippuvaisina rikoksina. Kyberavusteiset rikokset ovat rikoksia, joiden toteuttaminen olisi mahdollista ilman tietoverkkoja. Kyberavusteisissa rikoksissa rikos tapahtuu verkon avulla, mutta se ei ole edellytys. Kyberavusteisia rikoksia ovat mm. sähköisillä markkinapaikoilla tapahtuvat petokset. Kyberriippuvainen rikos on laiton teko, joka vaatii tietoverkon rikoksen tekovälineeksi. Kyberriippuvaisen rikoksen toteuttaminen ilman tietoverkkoja ei ole mahdollista. Kyberriippuvainen rikos on esim. palvelunestohyökkäys, jonka toteuttaminen ilman tietoverkkoja on mahdotonta. Kyberrikolliset voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan: ammattirikollisiin, haktivisteihin sekä valtioihin. Ammattirikolliset pyrkivät saavuttamaan rikoksillaan taloudellista hyötyä, haktivistit ajamaan poliittista tai ideologista agendaa ja valtiot pyrkivät ajamaan omaa kansallista etuaan. Kyberrikolliset kehittävät jatkuvasti uusia ansaintamalleja jotka ovat luovia ja helposti kopioitavissa uuteen ympäristöön. Näistä kiristyshaittaohjelmahyökkäykset ovat jatkuvasti ajankohtainen esimerkki. Nykyisin kyberrikoksen uhriksi joutuminen on yleisempää kuin rikoksen uhriksi joutuminen reaalimaailmassa. Kyberrikokselta on siksi tärkeätä suojautua. Yksilöt voivat suojautua tehokkaasti ylläpitämällä tietoturvatietoisuutta, päivitettyjä selaimia ja käyttöjärjestelmiä sekä ottamalla käyttöön asianmukaiset tietoturvaohjelmistot. Organisaatioiden on noudatettava samoja ohjeita kuin yksilöiden, mutta organisaation on pohdittava kyberturvallisuuttalaajemmassa kontekstissa. Organisaation on pidettävä huolta henkilökunnan koulutuksesta, sillä henkilöstö on usein helpoin tapa toteuttaa tietomurto. Organisaation on pidettävä huolta jatkuvuussuunnittelusta sekä tietoverkkojen segmentoinnista. Usein puhutaan tietoturvassa olevan ihmisongelmia sekä teknisiä ongelmia. Teknisiin ongelmiin vastaus on jatkuvan tilannekuvan ylläpito ja toimiminen havaittuihin tarpeisiin ja poikkeamiin tilannekuvan perusteella. Ihmisongelmiin vastauksena on säännöllinen ja jatkuva koulutus sekä tietoisuuden kasvattaminen.