5G ennakoivaan terveydenhuoltoon siirtymisen mahdollistajana - Kallio, Antti (2018)
Laadukkaan tiedonsiirtoverkon tarve on viime vuosikymmenen aikana ollut jatkuvassa kasvussa. Tarkoituksena on selvittää kirjallisuuskatsauksella viidennen sukupolven tietoverkkoteknologian (5G-teknologian) mahdollisuudet ennakoivalle terveydenhuollolle ja sen sovellutuksille. 5G-teknologiaa kehitetään parhaillaan ja sen oletetaan tulevan laajasti käyttöön vuoteen 2021 mennessä. Viidennen sukupolven verkon toteuttamisessa käytettyjen uusien teknologisten innovaatioiden odotetaan mahdollistavan aiempaa laadukkaamman tiedonsiirron, mikä mahdollistaa myös uusien sovellutuksien käyttöönoton varsinkin terveydenhuollon toimialalla. Tutkielman tavoitteena on käydä läpi 5G:lle asetetut vaatimukset sekä sen mahdollistavat uudet teknologiat, minkä lisäksi tavoitteena on avata ennakoivan terveydenhuollon käsitettä sekä sen mahdollistavia sovelluksia. Tulosten perusteella todetaan 5G:n kaltaisen laadukkaan tiedonsiirron olevan avainasemassa ennakoivan terveydenhuollon sovellutuksien mahdollistamisessa ja osoitettiin myös tarve reaaliaikaiselle terveydenseurannalle sekä sen laajemmalle käytölle.