Informaatioteknologian tuottavuusparadoksi : 90-luvulta nykyaikaan - Palomäki, Santeri (2018)
Yritysten IT-investoinnit yleistyivät 1970-luvun alussa. Yli 15 vuotta myöhemmin alettiin kuitenkin kyseenalaistaa kalliiden järjestelmien ja ITinfrastruktuurin liiketoiminnallisia vaikutuksia. Tätä ilmiötä alettiin kutsua informaatioteknologian tuottavuusparadoksiksi. Tämä kandidaatin tutkielma tarkastelee tuottavuusparadoksi-ilmiön kehitystä 1990-luvulla ja 2000-luvun taitteessa ja pyrkii peilaamaan ilmiötä nykypäivän viitekehykseen. Syy tutkielman kirjoittamiselle on, että 2000-luvun taitteessa ilmiön tutkimuksessa saavutettiin näennäinen konsensus, minkä jälkeen asiaa käsittelevien tutkimusten määrä on pudonnut huomattavasti. IT-investoinnit ovat kuitenkin edelleen suuri lovi yritysten budjeteissa, ja niistä saatavat liiketoiminnalliset edut ovat usein vaatimattomia tai olemattomia vielä tänäkin päivänä. On siis tarpeen tarkastella tätä vanhaa ilmiötä nykypäivän näkökulmasta. Tutkimuksen tuloksissa selviää tuottavuusparadoksi-ilmiön kehitys vuosikymmenien aikana, sekä syitä sen takana, mistä päällimmäisenä esiin nousevat mittausvaikeudet sekä epärealistiset odotukset. Tullaan myös tulokseen, että tuottavuusparadoksi on relevantti ilmiö vielä tänäkin päivänä. Tutkielma on toteutettu kokonaisuudessaan kertovana kirjallisuuskatsauksena.