Tekoälyn vaikutus työtehtävien muutokseen - Karkulahti, Eemil (2018)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan tekoälyn vaikutusta työtehtävien muutokseen. Tekoälyä voidaan hyödyntää jo nyt monin tavoin etenkin rutiininomaisissa ja paljon toistoa sisältävissä työtehtävissä. Samalla tekoälyn avulla pyritään korvaamaan ihmistyövoimaa. Tekoäly kehittyy vauhdilla, sillä toinen tekoäly voidaan automatisoida edistämään koulutettavan tekoälyn oppimista. Tutkielmassa selvitetään, millaisia tehtäviä tekoäly pystyy jo nyt tekemään, millaisia työtehtäviä se tulee todennäköisesti korvaamaan tulevaisuudessa ja kuinka se vaikuttaa työtehtäviin. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan tekoälyn vaikutusta työllisyyteen. Yhtenä tärkeimmistä löydöistä tutkimuksessa on se, että suurimmassa osassa ammateista osa työtehtävistä voidaan automatisoida. Tulevaisuudessa työt jaetaan uudelleen niin, että kone tekee sille ominaisia osia kokonaisuudesta ja ihminen vastaavasti koneelle vaikeita osia kokonaisuudesta. Ihmisen työtehtäviksi jää luovat ja innovatiiviset tehtävät, joita tekoäly ei pysty tekemään vielä lähitulevaisuudessa.