Suosittelujärjestelmien vaikutukset käyttäjäkokemukseen suoratoistopalveluissa - Kokko, Kasperi (2018)
Tässä tutkielmassa käydään läpi suosittelujärjestelmiä, sekä miten ne vaikuttavat käyttäjäkokemukseen. Aihealue on rajattu suoratoistopalveluihin, mutta suosittelujärjestelmiä ja käyttäjäkokemusta käsitellään myös yleisellä tasolla. Tutkielma antaa kokonaisvaltaisen kuvan suosittelujärjestelmistä ja käyttäjäkokemuksesta nykypäivänä. Tutkielmassa aluksi määritellään suositusjärjestelmät ja käyttäjäkokemus käsitteinä. Määrittelyjen jälkeen käydään läpi, mitä vaikutuksia suosittelujärjestelmillä on käyttäjäkokemukseen. Suosittelujärjestelmät ovat suoratoistopalveluille välttämättömiä, sillä niiden avulla helpotetaan palvelun käyttöä, sekä autetaan käyttäjää palvelun luomassa informaatiotulvassa. Suosittelujärjestelmillä asiakas löytää häntä kiinnostavan materiaalin palvelusta ilman, että hänen täytyy tätä itse lähteä etsimään. Toimiva suosittelujärjestelmä parantaa palvelun käyttäjäkokemusta, mikä johtaa tyytyväisiin asiakkaisiin ja potentiaalisiin uusiin asiakkaisiin. Yritysten välillä on tänä päivänä todella kova kilpailu asiakkaista, joten on tärkeää luoda palveluita, jotka ovat miellyttäviä ja toimivia asiakkaan näkökulmasta. Käyttäjäkokemus käsitteenä on hyvin kiistelty, mutta yleisesti se luonnehditaan dynaamiseksi ja ensisijaiseksi tunteeksi järjestelmän käytöstä. Se kattaa kaikki tunteet ja reaktiot, mitä ihminen tuntee käyttäessään järjestelmää ja tuotetta. Tässä tutkimuksessa selviää, että suosittelujärjestelmillä on vaikutusta käyttäjäkokemukseen suoratoistopalveluissa. Suositteluja on tärkeää lähteä tekemään käyttäjälähtöisesti, eli mahdollisimman yksilöllisesti jokaiselle käyttäjälle. Suositukset, jotka eivät kohtaa asiakkaan mieltymyksiä, voivat luoda palvelulle negatiivisen käyttäjäkokemuksen. Tämän johdosta palvelun täytyisi pystyä tuottamaan käyttäjän näkökulmasta sopivia suosituksia. Tutkielma suoritettiin kirjallisuuskatsauksena, johon valittiin aiheeseen ajankohtaiset ja eniten viitatut lähteet.