"Kyll' mä oon aina tykänny liikkuu ja tehhä oikeita hommii, en tykkää möllöttää sisällä" : pitkäaikaistyöttömien kokemuksia kuntouttavasta työtoiminnasta - Björkman, Tytti (2018)
Tutkimukseni tehtävänä oli kartoittaa pitkäaikaistyöttömien henkilökohtaisia kokemuksia osallisuudesta kuntouttavassa työtoiminnassa. Tarkoitukseni oli saada tietoa, kuinka kuntouttava työtoiminta vaikuttaa työttömien hyvinvointiin. Haastattelin kymmentä kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvaa pitkäaikaistyötöntä ja kartoitin heidän kokemuksiaan työpajatoiminnasta. Toteutin kaikki haastattelut yksilöhaastatteluina. Haastattelu rakentui hyvinvointiin liittyvien teemojen ympärille ja näiden teemojen sekä aineistosta lisänä esiin nousseiden löydösten pohjalta analysoin aineistoni seuraavien teemojen avulla: subjektiivinen hyvinvointi, osallisuus, sosiaalinen pääoma ja sosiaalinen kiinnittyminen. Aineistonkeruu tapahtui siten teemahaastatteluina ja analyysimenetelmäni oli teemoittelu. Haastattelujen pohjalta kävi ilmi, että tutkimushenkilöt kokivat osallisuuden ja yhteisöllisyyden merkittävinä, positiivisina tekijöinä kuntouttavassa työtoiminnassa. Lisäksi tunne siitä, että on muiden luottamuksen arvoinen, vaikutti vastausten perusteella pitkäaikaistyöttömien omanarvontuntoon positiivisesti. Tutkimushenkilöt mainitsivat hyvinvointia lisääviksi tekijöiksi myös rutiinit ja mahdollisuuden puuhasteluun - fyysiseen ruumiilliseen työhönkin. Kaiken kaikkiaan tutkimushenkilöiden kokemukset kuntouttavasta työtoiminnasta olivat pääasiallisesti positiivisia. Mielenkiintoista oli, että työllistymisnäkymät tulevaisuudessa tuntuivat olevan jokseenkin toissijaisia vallitsevaan yhteisöllisyyteen ja hyvään nykyiseen ilmapiiriin verraten. Voidaan todeta, että kuntouttavalla työtoiminnalla on positiivisia vaikutuksia pitkäaikaistyöttömien hyvinvoinnille niin henkisesti kuin fyysisestikin. Jatkotutkimuksen näkökulmasta olisi mielenkiintoista esimerkiksi voida haastatella pitkäaikaistyöttömiä uudelleen ja selvittää, ovatko kokemukset säilyneet yhtä positiivisina myös seuraavallakin kuntouttavalla työjaksolla.