Maankäytön muutokset luonnonsuojelualueilla ja niiden puskurivyöhykkeillä - Voutilainen, Aino (2018)
Ihminen on maankäytöllään muokannut ympäristöään kautta aikain. Viimeisten vuosikymmenten aikana maankäytön vaikutukset luonnon ekosysteemeihin ovat kuitenkin voimistuneet tehden luonnonsuojelualueista tärkeän osan ekosysteemien ja niiden palvelujen turvaamista. Tässä Pro Gradu –työssä tutkittiin, miten maankäyttö on muuttunut Keski-Suomessa sijaitsevien Natura 2000 -alueiden ja luonnonsuojelualueiden ympäristössä viimeisten 5–10 vuoden aikana. Työssä selvitettiin maankäytön muutosta suojelualueille muodostetuilla puskuri-vyöhykkeillä lehtokohteiden ja vanhan metsän kohteiden välillä sekä voitaisiinko näitä muutoksia onnistuneesti tutkia ArcGIS v. 10.5.1 -paikkatieto-ohjelman automaattisilla luokittelumenetelmillä. Työ toteutettiin ilmakuva-analyysina. Tulokset osoittavat, että puskurivyöhykkeillä ei tapahtunut tarkastelujakson aikana merkitsevää maankäytön muutosta eikä ihmisvaikutusten havaittu selvästi lisääntyneen suojelualueiden ympäristössä. Tulokset osoittivat myös, ettei mitään tiettyä maankäyttötyyppiä ollut painottunut joko lehtokohteiden tai vanhan metsän kohteiden ympärille. Suojelualuekohtaisia muutoksia tarkasteluvuosien välillä kuitenkin tapahtui osan näistä muutoksista ollen paikallisesti merkittäviä. Saadut tulokset ovat positiivisia luonnonsuojelun toteutumisen kannalta, mutta laajempaa tutkimusta tarvittaisiin kattavamman ja paremmin yleistettävissä olevan kokonaiskuvan muodostamiseksi.