Neuroverkkokonekääntämisen vertailua tilastolliseen konekääntämiseen - Tolonen, Eeva (2018)
Neuroverkkokonekääntäjä (NMT) on kehittynyt viime vuosien aikana merkittäväksi kilpailijaksi pitkään vallitsevana olleelle tilastolliselle kääntäjälle (SMT). Tutkielmassa vertaillaankin NMT:tä ja SMT:tä käännöslaadun ja tehokkuuden näkökulmista. NMT suoriutuu SMT:tä paremmin lähes kaikilla tutkituilla käännöslaadun mittareilla, mutta tehokkuudessa ja kääntäjän tulosten optimoinnissa olisi vielä parantamisen varaa. Neuroverkkoparadigma on lyhyessä ajassa tullut jäädäkseen osaksi modernia konekääntämistä.