Toiminnan miehet : ikääntyvät puolisohoivaajamiehet aktiivisina kansalaisina - Isoniemi, Maarit (2018)
Pro gradu- tutkielmani aiheena on ikääntyvien puolisohoivaajamiesten kokemukset toimijuudestaan. Puolisohoivaajamiesten toimijuutta tarkastelen aktiivisen kansalaisen käsitteen kautta. Yhteiskunnallisessa keskustelussa painotetaan tällä hetkellä kansalaisten aktiivisuutta ja sitä odotetaan myös ikääntyviltä ihmisiltä. Kotona mahdollisimman pitkään asuminen on yksi ikääntyville ihmisille esitetty aktiivisuuden ilmentymä. Lähestyn aihetta fenomenologis- hermeneuttisella tutkimusotteella, jolloin tutkittavan kohteen omat kokemukset ovat keskiössä. Haastattelin viittä 80-84-vuotiasta puolisohoivaajamiestä. Selvitin tutkielmassani, miten toimijuus tulee esiin ikääntyvän puolisohoivaajamiehen kokemuksessa. Toinen tutkimustehtävä oli selvittää, millaisena ikääntyvä puolisohoivaajamies kokee yhteiskunnallisen aktiivikansalaisuuskeskustelun toimijuudelleen. Puolisohoivaajille oli tärkeää saada elää elämäänsä yhdessä vaimojensa kanssa. Pitkä pari-suhde oli hoivasuhteen perusta. Aktiivikansalaisuus tarkoitti puolisohoivaajille aktiivisuutta ja toimijuutta omassa lähipiirissä, johon kuului vaimo, lapset ja näiden perheet, omat iäkkäät sisarukset sekä hyvät ystävät ja naapurit. Puolisohoivaajat harrastivat monia asioita yksin ja yhdessä vaimon kanssa. Kodin ulkopuolella puolisohoivaajamiehet olivat aktiivisia järjestö- ja yhdistystoiminnassa. Yhteiskunnan tuki puolisohoivaajille oli tärkeä ja erilaisia tukimuotoja arvostettiin. Tuki-muotojen kehittämistarpeet liittyivät palveluiden joustavampaan käyttöön. Puolisohoivaajat toivoivat, että palvelut vastaisivat paremmin heidän todellisia tarpeitaan. Tärkeiksi kehittämiskohteiksi koettiin vapaapäivien sekä siivousavun järjestyminen. Yhteiskunnallisella aktiivisuuskeskustelulla ei ollut yhtymäkohtaa puolisohoivaajien toimijuuteen ja elämään. Puolisohoivaajaksi ryhtyminen oli oma päätös eikä sen taustalla nähty olevan ulkopuolista ohjausta. Puolisohoivaajaksi oli ryhdytty henkilökohtaisista syistä. Puolisohoivaajat eivät tarkastelleet elämäänsä yhteiskunnallisten painotusten kautta.