Vaihtoehdot Cr(VI)-yhdisteille alumiinin pintakäsittelyssä - Ryynänen, Esa (2018)
Euroopan kemikaalivirasto rajoittaa REACH-asetuksella haitallisten vaarallisten yhdisteiden käyttöä. Esimerkiksi kromihapon käyttö on asetuksen nojalla kielletty ja erikoisluvilla myönnetyt jatkoajat ovat jo tulossa päätökseen. Kuuden arvoisten kromiyhdisteiden korvaaminen on siksi tärkeää myös ilmailuteollisuudessa. Tämän Pro gradu -tutkielman tarkoitus on luoda katsaus alumiinin pintakäsittelymenetelmien nykyisiin vaihtoehtoihin sekä tulevaisuuden lupaavimpiin pintakäsittelymenetelmäehdokkaisiin. Useimmista käsitellyistä menetelmistä on pyritty esittämään lyhyt kuvaus niin kemian kuin teollisen prosessin näkökulmasta. On oletettavaa, että lyhyellä aikavälillä uudet teolliseen tuotteistamiseen päätyvät menetelmät ovat nykyisistä menetelmistä kehitettyjä muunnelmia ja parannettuja variaatioita. Pidemmällä tähtäimellä jopa atomitasolle viety tutkimustyö voi tuottaa alaa merkittävästi uudistavia menetelmiä.