Ennakoiva analytiikka työkykyjohtamisen tukena - Hakanpää, Vilja (2018)
Työkykyinen ja osaava henkilöstö ovat organisaatioiden arvokkain resurssi ja henkilöiden pysyessä työkykyisenä koko työuransa ajan, voidaan heihin sitoutuneet tiedot ja taidot hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti organisaation käyttöön. Työkyvyn ylläpidon taustalla on turvallisuusjohtaminen. Turvallisuusjohtamisen tavoitteena on varmistaa, että organisaation työolot ja -ympäristö ovat turvalliset ja pyrkiä ennakoimaan tulevia riskejä, jotta työoloja voidaan jatkuvasti kehittää turvallisempaan suuntaan. Organisaatioiden henkilöstötoiminnot ovat siirtymässä laadulliseen tietoon perustuvasta tiedosta kohti analyyttisempaa päätöksentekoa. Analytiikkaa pyritään hyödyntämään organisaatioissa, mutta monissa organisaatioissa ollaan vielä alkutekijöissä. Tutkimuksessa kartoitettiin ennakoivan analytiikan hyödyntämismahdollisuuksia työtapaturmien ja ammattitautien ennakoimisessa suomalaisessa teollisuuden alan konsernissa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää työtapaturmiin ja ammattitauteihin vaikuttaneita tekijöitä ja kartoittaa mahdollisuuksia ehkäistä tulevia tapaturmia ja ammattitauteja ennakoivan analytiikan avulla. Tuloksissa nousi esiin taustatekijöitä, joissa tietyn tyyppiset työtapaturmat tai ammattitaudit korostuivat. Tuloksissa korostuneiden ryhmien osalta tapauksia tutkittiin tarkemmin ja pyrittiin löytämään mahdollisia syitä tapauksien korostumiselle sekä mahdollisia keinoja ennaltaehkäistä vastaavanlaisten tapausten sattumista. Kartoitettaessa ennakoivan analytiikan hyödyntämismahdollisuuksia tapaturmien ennakoimisessa havaittiin, että tutkimuksessa käytetyssä vahinkotilasto -aineistossa tapauksia ei ole raportoitu johdonmukaisesti niihin luokkiin, joihin tapaukset olisivat kuuluneet luokitella. Lisäksi joukossa on luokkia, joihin on määritelty kuuluvaksi erilaisia tapaturmatyyppejä, joita ei voi verrata toisiinsa. Tutkimuksessa havaittiin, että tutkimuksen kohteena olevassa organisaatiossa ennakoivan analytiikan käyttöä rajoittavat raportoinnin laadukkuus ja datan luotettavuus.