Tietojärjestelmän arvo ja hyöty kirkon työntekijän näkökulmasta - Konsti, Satu (2018)
Tänä päivänä digitalisaatio ja tietojärjestelmät ovat osa jokapäiväistä elämää. Tämän pro-gradun tutkimuskysymys, mikä on kirkon työntekijälle arvokasta seurakuntatyössä käytettävissä toiminnanohjausjärjestelmistä, antaa uudenlaisen näkökulman hengellisen yhteisön tietojärjestelmän käyttötarpeeseen. Tutkielma on haastattelututkimus. Haastattelut toteutettiin Laddering-menetelmää hyödyntäen. Laddering-menetelmän ideana on kysyä perusteita, miksi, päästä syventymään vastaajan arvoihin ja asenteisiin tutkittavasta teemasta. Haastateltavat ovat työntekijöitä kolmesta eri seurakunnasta, kahdesta isommasta ja yhdestä pienestä. Seurakuntien kirkkoherroja pyydettiin välittämään kutsu haastatteluun seurakuntansa työntekijöille. Haastatteluihin ilmoittui 13 vapaaehtoista. Jokainen haastattelu toteutettiin työntekijän työpaikalla kahden kesken tutkielman tekijän kanssa. Haastattelun kysymykset perustuivat DeLone & Mclean tietojärjestelmän onnistumisen malliin. Mallin mukaan järjestelmän laatu ja tiedon laatu vaikuttavat käyttöön ja käyttäjän tyytyväisyyteen. Tietojärjestelmän henkilökohtaiset vaikutukset ja vaikutukset organisaation muodostuvat käyttäjän tyytyväisyydestä tietojärjestelmään. Haastatellut työntekijät näkivät laadun olevan yksinkertaisuutta, luotettavuutta ja selkeyttä, jotta järjestelmän käyttö olisi motivoivaa ja aikaa säästävää. Tiedon toivottiin olevan käytettävissä siellä, missä työntekijäkin liikkuu. Järjestelmään tulisi olla pakko tallentaa vain oleellisin tieto. Toiminnanohjausjärjestelmästä odotettiin, että se sopisi niin toiminnoiltaan kuin toimintatavoiltaan seurakunnan käyttöön. Toiminnanohjausjärjestelmän tulisi heijastaa kirkon sanomaa ja tukea seurakuntien hengellistä työtä. Haastattelujen käsitykset toiminnanohjausjärjestelmästä vastasivat suurelta osin kirjallisuudessa yrityksen ja julkisten yhteisöjen toiminnanohjausjärjestelmästä esiin tullutta. Mutta haastatellut korostivat, että toiminnanohjausjärjestelmän tulisi olla käytettävissä mobiilisti ja paikasta riippumatta. Käytettäessä toiminnanohjausjärjestelmän tulisi vahvistaa työntekijöille ja seurakuntalaisille kuvaa Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta armon yhteisönä. Tähän liittyi esimerkiksi vaatimus saavutettavuudesta erilaisista rajoitteista huolimatta sekä helposti saatavilla oleva käyttötuki.