Tunteet, tarpeet, tuoteluonteen kuva ja konteksti suomalaisten piensijoittajien sijoituspäätöksenteon erityisen muistettavissa käyttäjäkokemuksissa - Kukkamäki, Matti (2018)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia ovat suomalaisten piensijoittajien erityisen hyvin muistamat sijoituspäätöksenteon käyttäjäkokemukset. Tutkimustehtävänä on selvittää, millaisia tunteita näiden käyttäjäkokemusten aikana koetaan, millaisten psykologisten tarpeiden tyydyttämisen nämä käyttäjäkokemukset mahdollistavat, millaisena piensijoittajat näkevät sijoituspäätöksenteossa käytettyjen ohjelmistojen tuoteluonteen sekä millaisessa kontekstissa nämä käyttäjäkokemukset muodostuvat. Tutkielman aineisto kerättiin haastattelemalla puolistrukturoidusti 10 suomalaista piensijoittajaa. Aineistolle suoritettiin teoria- ja aineistolähtöisyyttä yhdistelevä sisällönanalyysi. Tutkielmassa selvisi, että suomalaisten piensijoittajien erityisen hyvin muistamat sijoituspäätöksenteon käyttäjäkokemukset ovat kokonaisuutena arvioiden positiivisia. Niiden aikana koetaan eniten positiivisia korkean kontrollin tunteita, kuten innokkuutta, mielihyvää, tyytyväisyyttä ja kiinnostusta, mutta niihin sisältyy myös negatiivisia tunteita, kuten epävarmuutta. Tunteiden kokeminen keskittyy erityisesti kuuteen vaiheeseen. Sijoituspäätöksenteon käyttäjäkokemukset mahdollistavat erityisesti piensijoittajien itsetunnon, kyvykkyyden ja autonomian tarpeiden tyydyttämisen. Piensijoittajat arvioivat sijoituspäätöksentekoon käyttämänsä ohjelmistot kokonaisuudessaan hyviksi. Tyypillisimmin he liittävät näiden ohjelmistojen hedoniseen laatuun vaivattomuuden, kattavuuden, ammattimaisuuden ja tavanomaisuuden piirteet. Keskeisimmiksi pragmaattisiksi piirteiksi osoittautuivat selkeys, käytännöllisyys, helppokäyttöisyys, yksinkertaisuus, edullisuus, hyödyllisyys, sujuvakäyttöisyys ja inhimillisyys. Piensijoittajat suhtautuvat ohjelmistoihin välineinä sijoituspäätöksenteon mahdollistamalle tarpeiden tyydyttämiselle ja siitä seuraavalle henkiselle hyvinvoinnille. Heidän erityisen hyvin muistamansa sijoituspäätöksenteon käyttäjäkokemuksensa muodostuvat tyypillisimmin heidän ollessaan yksin kotona tietokoneellaan suorittaen kerralla korkeintaan muutaman sijoituspäätöksentekoon kuuluvan aktiviteetin. He keskittyvät tavallisesti yksinomaan sijoituspäätöksentekoon eivätkä tee samalla muuta. Laajemmalla yhteiskunnassa käytävällä keskustelulla ei koeta olevan juurikaan vaikutusta näihin käyttäjäkokemuksiin, mutta erityisesti ystävät saattavat vaikuttaa piensijoittajien ohjelmistoista muodostamiin tuoteluonteen kuviin.