Ohjaako liikunta toimintaasi? : fyysisen aktiivisuuden yhteys toiminnanohjauksen taitoihin 6.-9.-luokkalaisilla nuorilla - Mäkikyrö, Milla; Vilhunen, Anna (2018)
Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia, onko fyysisen aktiivisuuden ja toiminnanohjauksen taitojen välillä yhteyttä 6.-9.-luokkalaisilla nuorilla ja onko fyysisesti aktiivisten ja passiivisten nuorten toiminnanohjauksen taidoissa eroja. Tutkielma on toteutettu osana Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKESin AFIS-hanketta (Active, Fit and Smart), yhteistyössä LIKES-tutkimuskeskuksen kanssa. Tutkimukseen osallistui 296 6.-9.-luokkalaista nuorta seitsemästä suomalaisesta kaupungista. Aineisto kerättiin opettajille suunnatulla keskittymiskykyä ja toiminnanohjausta mittaavalla KESKY-kyselyllä, sekä WHO:n koululaistutkimuksessakin käytetyllä fyysisen aktiivisuuden Liikunta-kyselyllä. Lisäksi fyysistä aktiivisuutta mitattiin objektiivisesti kiihtyvyysantureilla. Fyysisen aktiivisuuden ja toiminnanohjauksen taitojen välistä yhteyttä tutkittiin Spearmanin korrelaatiokertoimen avulla. Fyysisen aktiivisuuden ryhmien välisiä eroja toiminnanohjauksen taidoissa tutkittiin monimuuttujaista varianssianalyysiä (MANOVA) käyttäen. Objektiivisesti mitattu fyysinen aktiivisuus oli tilastollisesti melkein merkitsevästi ja positiivisesti yhteydessä toiminnanohjauksen osa-alueen ”aloitteisuus” kanssa. Muut toiminnanohjauksen osa-alueet eivät olleet tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä objektiivisesti mitattuun fyysiseen aktiivisuuteen tai mihinkään muuhunkaan fyysisen aktiivisuuden muuttujaan. Fyysisen aktiivisuuden ryhmät eivät eronneet toisistaan toiminnanohjauksen taidoissa. Vaikka tilastollisesti melkein merkitsevä korrelaatio löytyi yhden toiminnanohjauksen osa-alueen ja fyysisen aktiivisuuden muuttujan väliltä, ei sen perusteella voida tehdä päätelmiä fyysisen aktiivisuuden ja toiminnanohjauksen yhteydestä. Tutkimuksemme tulos on pääosin ristiriidassa muiden aihetta käsittelevien tutkimusten kanssa, mikä saattaa osittain johtua erilaisista tutkimusmenetelmistämme muihin tutkimuksiin verrattuna. Aihetta tulisi tutkia vielä lisää eri mittausmenetelmin, jotta nähtäisiin, tuottavatko samat mittausmenetelmät aina samansuuntaisia tuloksia ja näin ollen vaikuttavat toiminnanohjauksen taitojen ja fyysisen aktiivisuuden yhteyteen.