Osallisuutta hanke kerrallaan : osallisuus ja kansalaisyhteiskunnan tehtävä osallisuuden edistäjänä Euroopan sosiaalirahaston hankkeiden loppuraporteissa - Särkkä, Mauno (2018)
Pro gradu-tutkielmassani selvitän, minkälainen kuva osallisuudesta ja kansalaisyhteiskunnan tehtävästä osallisuuden edistäjänä hahmottuu Euroopan sosiaalirahaston osallisuushankkeiden loppuraporttien perusteella. Syrjäytymisen ehkäisystä on tullut tärkeä yhteiskuntapoliittinen tavoite ja osallisuuteen viitataan usein syrjäytymisen vastakohtana. Kansalaisyhteiskuntaan ja kansalaisjärjestöihin on kohdistettu runsaasti odotuksia syrjäytymisen ehkäisijöinä. Samanaikaisesti järjestöjen rooli hyvinvointipalveluiden tuottajina on vahvistunut, kun ollaan siirrytty kohti monimuotoisempaa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välistä työnjakoa. Lisäksi määräaikaiset hankkeet ovat vakiintuneet tärkeäksi toiminnan viitekehykseksi julkisen sektorin peruspalveluiden rinnalla. Euroopan sosiaalirahasto on merkittävä hankkeiden rahoittaja, jonka yhtenä tavoitteena on osallisuuden lisääminen ja köyhyyden poistaminen. Tutkielmani teoreettinen viitekehys muodostuu osallisuutta ja kansalaisyhteiskuntaa käsittelevästä tutkimuskirjallisuudesta. Tutkimusaineistoni koostuu 16 Euroopan sosiaalirahaston osallisuushankkeen loppuraportista, joita olen analysoinut laadullisen aineistolähtöisen ja teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Hankkeet on toteutettu Suomessa aikavälillä 2014-2017 ja niiden toteuttajat ovat pääosin yhdistyksiä tai julkisen sektorin toimijoita.