Lohkoketjuteknologia ja sen hyödyntäminen yritysten näkökulmasta - Mahlberg, Alvar (2018)
Lohkoketjut ja laajemmin lohkoketjuteknologia ovat uusia ja ajankohtaisia innovaatiota. Ne rakentuvat lukuisista muista tekniikoista, mahdollistaen sellaisia tiedon tallennukseen ja transaktioihin liittyviä toimintoja, jotka eivät ennen ole olleet mahdollisia. Lohkoketjuteknologia on laaja kokonaisuus, jonka ymmärtäminen voi olla hankalaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on perehdyttää lukija lohkoketjuteknologiaan, sekä tutkia sitä, miten yritykset voisivat hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, mitä mahdollisuuksia ja haasteita siihen liittyy, sekä miten nämä tulisi ottaa huomioon. Nämä seikat toimivat myös motivaationa toteuttaa tämä tutkielma. Tutkielmassa tarkastellaan lohkoketjuteknologiaa uutena teknologisena innovaationa ja tutkitaan lohkoketjuteknologian toimintaperiaatteita. Tutkielmassa vertaillaan erilaisia lohkoketjuja ja niiden toimintaa, sekä käyttötarkoituksia. Tutkimus käsittelee lohkoketjuteknologiaa ja sen hyödyntämistä yritysten näkökulmasta tieteellisen aineiston, teknisten valkopaperien sekä kirjallisuuden avulla. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen perusteella lohkoketjuteknologia on sekoitus olemassa olevia teknologisia ratkaisuja. Lohkoketjut taas nähdään eräänlaisina tietokantoina tai hajautettuina tilikirjoina. Tutkimuksesta käy ilmi, että lohkoketjuteknologiaa on otettu käyttöön monilla eri toimialoilla viime vuosina ja sen onnistunut hyödyntäminen mahdollistaisi yrityksille uusien palveluiden kehittämistä. Toisaalta useimpien nykyisten toimintojen korvaaminen lohkoketjuteknologialla tuskin on kannattavaa.