Summary: | Tutkielmassa tarkastellaan päivittäisdraamasarjan Uusi päivä (Yle 2010-2018) komediallisuutta ja koomista dialogia. Olen kirjoittanut sarjaa sen alusta lähtien, joten olennainen osa tutkimustani sekä lähdeaineistoani on kahdeksan vuoden kokemukseni Uuden päivän käsikirjoittajana.
Suomessa ei ole juurikaan tutkittu televisiodialogia, joten nojaan tutkielmassani pääosin kansainväliseen dialogin tutkimukseen, joka sekin on kohtuullisen vähäistä ja sirpaleista. Tutkimukseni teoreettinen viitekehys on Michael Polanyin tietoteoria hiljaisesta tiedosta. Metodologisesti hyödynnän mm. Arthur Asa Bergerin näkemystä koomisuudesta prosessina, jossa kohdetekstistä eritellään ja puretaan koomisen tuottamisen tekniikat.
Selvitän ensin, mitkä ovat Uuden päivän koomisuuden tuottamisen reunaehdot. Pohdin kohdesarjan lajityypin, koko perheen päivittäisdraamakomedian, vaatimuksia ja rajoituksia koomisuuden tuottamiselle ja kirjoittamiselle sekä analysoin koomisen dialogin rakentumista.
Koska dialogi on aina lähtöisin henkilöhahmosta, tarkastelen yleisesti koomista henkilöhahmoa sekä Uuden päivän hahmojen erilaista koomista potentiaalia. Pyrin myös avaamaan päivittäisdraaman porrastettua käsikirjoitusprosessia, sen erityispiirteitä sekä vaatimuksia kirjoittajalle.
Tutkimuksen perusteella vaikuttaa, että kohdesarjassa koomisuutta tuottavat tilanne, henkilöhahmot sekä draamallinen ironia. Dialogissa koomisuus muodostuu mm. sanaleikin, sarkasmin ja väärinymmärtämisen keinoin. Päivittäisdraaman dialogi voi olla myös itseironista, jolloin se kommentoi lajityypin kerrontakonventioita ja perinnettä.
|