Terveydenhuollon henkilöstön ammatillinen toimijuus sote-uudistuksessa - Miettinen, Riitta (2018)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin erikoissairaanhoidon henkilöstön suhtautumista sote-uudistukseen valmistautumiseen. Lisäksi henkilöstön ammatillista toimijuutta tutkittiin toimintana kolmen ulottuvuuden - vaikuttaminen työssä, työkäytäntöjen kehittäminen ja ammatillisen identiteetin neuvottelu - kautta. Kaikkiaan 77 henkilöä (32 %) vastasi yhden erikoissairaanhoidon yksikön henkilöstölle tehtyyn kyselyyn. Heidän kokemuksiaan sote-uudistukseen valmistautumisesta ja ammatillisesta toimijuudesta tutkittiin ammatin, esimiesaseman ja ikäryhmän näkökulmista. Määrällinen aineisto analysoitiin varianssi- ja regressioanalyyseja käyttäen. Suhtautumista sote-uudistukseen tarkasteltiin myös kyselyssä olleilla avoimilla kysymyksillä. Vastaajien näkemykset analysoitiin laadullisesti temaattisella sisällönanalyysilla. Tutkimukseen osallistuneista esimiehet suhtautuivat myönteisimmin sote-uudistukseen valmistautumiseen ja heidän ammatillinen toimijuutensa oli vahvinta. Esimiesasemalla oli tilastollisesti merkitsevä yhteys. Ei-esimiesten ammatillisessa toimijuudessa tutkimus osoitti ristiriidan. He arvioivat työssä vaikuttamisensa varsin vahvaksi, mutta avointen kysymysten vastauksissa, osa heistä toi esiin vaikeuden vaikuttaa työhönsä sekä sote-uudistukseen valmistautumiseen. Johdon toiminnalla, omilla vaikutusmahdollisuuksilla ja omalla aktiivisuudella oli yhteys henkilöstön ammatilliseen toimijuuteen. Ammatillinen toimijuus voidaan nähdä välineenä, jolla sekä johdetaan että tuetaan henkilöstöä muutoksessa. Esimiesten ammatilliseen toimijuuteen kuuluu oman toiminnan lisäksi myös henkilöstön tukeminen.