Taajama-alueiden hajupäästöt ympäristöterveydellisenä ongelmana - Salonen, Minna (2018)
Ulkoilmassa esiintyy ajoittain erityyppisiä hajupäästöjä jotka ihmiset kokevat eri tavoin, koska haju on aina subjektiivinen kokemus. Teollisista toiminnoista voi levitä ympäristöön erilaisia kemiallisia yhdisteitä jotka voivat ylittää ihmisen hajukynnyksen ja aiheuttaa hajuhaittoja. Tässä pro gradu – tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuslähteisiin perustuen voiko ympäristössä esiintyviä hajupäästöjä torjua hallinnollisilla keinoilla ja voivatko hajupäästöt aiheuttaa altistuneille terveyshaittaa. Tutkimuksen kokeellisena osiona toteutettiin 13,5 kuukauden mittainen hajupaneeliseuranta Mustankorkea Oy:n jätekeskuksen ympäristössä. Tavoitteena oli selvittää aiheuttaako jätekeskuksella vallitseva poikkeustilanne hajuhaittoja lähialueen asukkaille. Tutkimuksen perusteella epämiellyttäviksi koetut hajupäästöt lisäävät ihmisten kokemaa stressiä ja voivat altistaa erilaisille terveysoireille. Viranomaiset voivat puuttua hallinnollisten menetelmien avulla hajupäästöjen esiintymisriskiin tai jo ympäristössä olemassa oleviin hajupäästöihin. Kerran viikossa satunnaisena ajankohtana toteutettu hajupaneeli paljasti, että kyseessä on riittämätön seurantamenetelmä asuinalueen asukkaiden hajualtistumisen arviointiin. Tulevaisuudessa kiertotalouden lisääntyminen voi lisätä hajupäästöjä taajama-alueilla joka tulisi huomioida paremmin suomalaisessa lainsäädännössä.