Tilintarkastuksen laatu ja laadunvalvonta pk-tilintarkastusyhteisöissä toimivien tilintarkastajien näkökulmasta - Penttinen, Venla (2018)
Tilintarkastuksen laadun konseptia on tutkittu aikojen saatossa lukemattomilla eri tavoilla ja se on edelleen suosittu tutkimuksen kohde. Yleisenä lähtökohtana tutkimuksissa on perinteisesti ollut Big 4 -tilintarkastusyhteisöt. Suomessa tilintarkastuksen ulkoisen laadunvalvonnan muutos uudistetun tilintarkastuslain myötä on herättänyt alalla paljon keskustelua, mutta tutkimusta tästä ilmiöstä on vielä niukalti, oletettavasti siksi, että muutos on melko tuore. Näistä lähtökohdista tämän tutkielman tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, mitä pk-tilintarkastusyhteisöissä toimivat tilintarkastajat kokevat tilintarkastuksen laadun olevan ja mitkä tekijät siihen heidän mielestään vaikuttavat sekä millaisia mielikuvia heillä on tämänhetkisestä ulkoisesta laadunvalvonnasta. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu kahdesta eri osiosta, joista ensimmäisessä käsitellään pääosin aiempaa tutkimuskirjallisuutta. Tämä kattaa ilmiöitä tilintarkastuksen laadun ja laadunvalvonnan konsepteista. Teoreettisen viitekehyksen jälkimmäinen osuus sisältää laadunsääntelyn periaatteet. Tutkielma on menetelmältään kvalitatiivinen ja pääaineistona toimivat teemahaastattelut, mutta lisäksi aineistoa on rikastettu PRH:n laadunvalvonnan vuosiraportilla. Molempia aineistomuotoja on käsitelty sisällönanalyysin keinoin. Tulosten osalta todettakoon, että tilintarkastuksen laatua voidaan määritellä monella eri tavalla, mutta joitain yhteneväisyyksiä määritelmistä kuitenkin löytyy. Tilintarkastuksen laatuun vaikuttavat tekijät voidaan jakaa yksilön, yhteisön ja alan ominaisuuksiin ja myös näistä löytyi jaettuja näkemyksiä haastateltavien välillä. Tulosten perusteella tilintarkastuksen ulkoinen laadunvalvonta tällaisenaan koetaan suurelta osin negatiivisena ja ongelmia esiintyy erityisesti kommunikaatiossa. Olennaisimmat johtopäätökset koskevatkin juuri laadunvalvontaa ja tarvetta sen kehittämiselle, jotteivat tutkielman myötä havaitut uhkakuvat sen negatiivisista vaikutuksista toteutuisi sellaisinaan.