Kyberrikollisuuden uhkakuvat yritysten liiketoiminnalle - Suoninen, Harri (2018)
Kyberrikollisuus muodostaa vakavan uhkan yritysten liiketoiminnalle. Rikollisten motiivit vaihtelevat kiusanteosta taloudellisen hyödyn hakemiseen, teollisuusvakoilusta liiketoiminnan vahingoittamiseen. Kyberrikollisuutta vastaan varaudutaan teknisin keinoin, luomalla toimintamalleja sekä kouluttamalla henkilökuntaa tunnistamaan uhkat. Tässä tutkielmassa selvitetään kuinka pelkkä kyberuhka vaikuttaa yritysten liiketoimintaan, miten uhkatietoa haetaan ja mitä tiedolla sen jälkeen tehdään ja mihin toimiin uhka-arvioiden perusteella on ryhdytty. Lisäksi selvitetään uhkatiedon vaikutukset liiketoiminnan suunnitteluun, tuotteisiin ja palveluihin sekä toimintamalleihin. Tutkielma jakautuu kahteen osaan kirjallisuuskatsaukseen ja empiiriseen monitapaustutkimukseen. Kirjallisuuskatsauksella muodostetaan yleiskuva yrityksiin kohdistuvasta kyberrikollisuudesta, sen vaikutuksista liiketoimintaan, uhkakentästä, riskienhallinnasta, kyberturvallisuuden johtamisesta ja organisoinnista. Tätä kirjallisuuskatsausta hyödyntäen rakennettiin tietopohja monitapaustutkimusta varten. Näin pystyttiin arvioimaan tutkimuksen kannalta relevantit teemat tutkimusongelman ratkaisemiseksi. Monitapaustutkimuksen kohteena oli neljä yritystä eri kokoluokista ja toimialoilta, henkilökohtaisia haastatteluita tehtiin 12 ja vastaajat edustivat kyberturvallisuuden ja tietohallinnon johtoa, liiketoimintajohtoa sekä yrityksen kannalta muita kriittisiä toimintoja. Tulokset osoittavat miten pelkkä kyberuhka vaikuttaa yrityksen eri toimintoihin ja niiden suunnitteluun, riippumatta siitä onko uhka toteutunut. Tutkielmassa selviää kuinka uhkatieto hankitaan ja tavat tiedon jatkokäsittelyyn. Tutkimuksen tuloksena luotiin malli uhkatiedon käsittelystä ja hyödyntämisestä. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää paitsi tieteellisessä jatkotutkimuksessa, myös yritysten toimintatapojen kehittämisessä kyberturvallisuutta parantavasti ja kyberrikosten aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi.