Hierarkiattomuuden ja vastuunannon merkitys työhyvinvoinnille informaatioteknologian organisaatiossa - Koskela, Susanna (2018)
Tässä kvalitatiivisessa tutkimuksessa selvitettiin sitä, miten hierarkiattomuus näyttäytyy informaatioteknologian organisaatiossa henkilöstön työhyvinvoinnin näkökulmasta. Samalla tutkimuksessa tarkasteltiin työntekijän itseohjautuvuuden ja työyhteisön tuen merkitystä työhyvinvoinnille. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena JELMO-tutkimushankkeesta saadun aineiston avulla. Aineisto koostui kuuden samassa IT-alan organisaatiossa työskentelevän työntekijän haastatteluista. Haastattelut analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuskysymysten pohjalta nousseet teemat analysoitiin ja niistä muodostettiin neljä pääteemaa sekä yksi alateema. Tutkimustulokset koostuivat neljästä pääteemasta, joita olivat hierarkiattomuuden mukanaan tuoma vastuu ja vapaus, työyhteisön tuki sekä itseohjautuvuus. Vastuun alateemaksi muodostui lisäksi epävarmuuden teema. Tutkimuksessa kävi ilmi, että hierarkiattomalla yritysrakenteella oli merkitystä työhyvinvoinnin kannalta, sillä se vaikutti koko organisaation toimintamalleihin. Samalla työyhteisön antaman tuen ja yksilön oman itseohjautuvuuden avulla hierarkiattomaan organisaatioon sopeutuminen oli huomattavasti helpompaa ja työ koettiin mielekkäämpänä. Tutkimuksessa hierarkiattomuus korostui ilmiönä vahvasti ja herätti osittain ristiriitaisia mielipiteitä työntekijöiden keskuudessa. Henkilöstön aiemmalla työkokemuksella, luonteenpiirteillä, tavoitteilla ja työntekijän työssään kokemalla vapaudella oli merkitystä työhyvinvoinnin kannalta. Hierarkiattomassa yrityksessä työskentelevät kokivat mahdollisuutensa itseohjautuvaan ja autonomiseen työhön tärkeiksi tekijöiksi työssä jaksamisen kannalta.