Repatriation process in an organizational context - Sandblom, Annika (2018)
Tämä laadullinen tapaustutkimus tarkastelee ulkomaankomennukselta paluuta organisaation näkökulmasta. Paluuta tutkitaan ulkomaankomennukselta Uruguaysta Suomen kotiorganisaatioon takaisin palavaan työntekijäryhmän näkökannalta. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää palaajien tyytyväisyyttä organisaation paluuprosessia kohtaan sekä tunnistaa mahdollisia kehityskohteita organisaatio paluuprosessille. Tämän lisäksi tarkoitus oli antaa palaajille mahdollisuus antaa palautetta työnantajalleen sekä tuottaa tietoa akateemiselle tutkimusalalle liittyen paluumuuttoon. Tutkimus hyödyntää teoreettista viitekehystä liittyen paluunsopeutumiseen, jonka on kehittänyt Black, Gregersen ja Mendenhall vuonna1992. Lisäksi viitataan muihin soveltuviin tieteellisiin tutkimuksiin. Tutkimusaineisto pohjautuu kyselylomakkeeseen, jonka seuraa johdonmukaisesti teoreettista viitekehystä. Tutkimuksen tulokset on raportoitu kahdella tavalla: yritysraporttina, joka on tämän tutkielman liitteenä ja tutkielman empiirisessä osiossa teoriajohteisesti. Tämä tutkimus osoittaa hyvin rakennetun ja selkeästi viestityn paluuprosessin tärkeyden kansainvälisessä organisaatiossa. Ulkomaantyöstä palaavat henkilöt ovat tärkeä voimavara yritykselle ja heidän osaamistaan tai arvoaan ei tule vähätellä. Tämä laadullinen tapaustutkimus tarjoaa mahdollisuuden tarkastella paluuprosessia työntekijäryhmän näkökannalta ja antaa uutta tietoa paluuprosessin sujuvuuden ja toimivuuden tärkeydestä tälle kohderyhmälle. Tutkimustuloksia ei voida yleistää ja lisätutkimukselle onkin vielä tarvetta.