Työn imun kokeminen työuransa alussa olevilla kauppatieteiden maistereilla - Pajala, Juho (2018)
Tässä pro gradu -tutkimuksessa selvitettiin työuransa alkupuolella olevien kauppatieteen maistereiden työn imua ja koettuja työn voimavaroja. Tarkoituksena oli mitata tutkittujen kokeman työn imun määrää ja verrata sitä suomalaiseen normiaineistoon, sekä selvittää, lisääntyykö työn imun kokeminen koettujen työn voimavarojen lisääntyessä. Lisäksi haluttiin tarkastella, mitkä asiat tutkittuja työssään innostavat ja tuovat energiaa. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä oli kaksisuuntainen käsitys työhyvinvoinnista. Työn imulla tarkoitetaan positiivista, täyttymyksen luonnehtimaa tilaa, jota kuvaavia piirteitä ovat tarmokkuus, omistautuminen ja työhön uppoutuminen. Työn imua mitattiin UWES17 –mittarilla. Koettujen työn voimavaratekijöiden määrää kartoitettiin tutkijan laatimilla väittämillä, jotka pohjautuvat aiempaan tutkimustietoon. Työn voimavaratekijät jaettiin neljään osaalueeseen: Tehtävätason voimavarat, työn järjestäminen, vuorovaikutus ja johtaminen sekä organisatoriset voimavarat. Työssä innostavia ja energiaa antavia tekijöitä kartoitettiin yhdellä avokysymyksellä. Tiedonkeruu toteutettiin kyselynä, joka lähetettiin sähköisesti Suomen Ekonomit ry:n jäsenrekisteristä satunnaisella otannalla poimituille, 0 - 5 vuotta sitten kauppakorkeakoulusta valmistuneille henkilöille. Aineistoa täydennettiin tutkijan henkilökohtaisten kanavien kautta lähettämillä kyselyillä. Vastauksia tuli yhteensä 63. Aineiston analysointiin käytettiin tilastollisia menetelmiä ja sisällönanalyysia. Tutkimukseen osallistuneiden työn imun kokeminen oli keskitasoa korkeampaa suomalaiseen normiaineistoon verrattuna. Miesten kokema työn imu oli naisia korkeampaa, mikä poikkeaa aiemmista tutkimustuloksista. Työn imun ja työntekijöiden kokemien työn voimavaratekijöiden määrän välinen tilastollisesti merkitsevä positiivinen yhteys oli samansuuntainen kuin aiemmissa tutkimuksissa ja siten odotusten mukainen. Työssä innostavista ja energiaa antavista tekijöistä saivat eniten mainintoja koetut onnistumiset, mahdollisuus haastaa itsensä ja selviytyä haasteista sekä muilta saatu palaute ja työkaverit.